Радуловић и Сијарто
06/05/2021 u 18:58 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић–Сијарто: Динамизирање сарадње Црне Горе и Мађарске у периоду који слиједи

Обнављање авио-линије на релацији Подгорица – Будимпешта, почев од 12. маја, како је најавио Wизз-аир, биће додатан подстицај билатералној сарадњи у области туризма

 Динамизирање економске сарадње Црне Горе и Мађарске у периоду који слиједи. То је закључено током састанка министар вањских послова Ђорђе Радуловић и шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта.

-Обнављање авио-линије на релацији Подгорица – Будимпешта, почев од 12. маја, како је најавио Wизз-аир, биће додатан подстицај билатералној сарадњи у области туризма-истакао је министар Радуловић.

-Црна Гора и Мађарска остварују садржајну билатералну сарадњу чему значајан допринос даје редован политички дијалог на највишем и високом нивоу, о чему након званичне посјете Будимпешти ове зиме, свједочи и данашње присуство шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта у Црној Гори”- рекао је на заједничкој пресс конференцији министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Шеф црногорске дипломатије истакао је да је Мађарска доказани пријатељ наше земље, која нам од самог почетка реформских и интеграционих процеса у континуитету пружа снажну политичку и експертску  подршку.

-ЕУ је прва и посљедња ријеч сваког сусрета, а нашу посвећеност европском путу потврдили смо прихватањем нове методологије у преговорима- казао је он. Како је истакао, Црна Гора очекује даљу подршку европских партнера у постизању, за нас, најзначајнијег циља, кроз даље интезивирање преговарачког процеса.

Министар Радуловић је посебно захвалио саговорнику на подршци Мађарске од самог почетка пандемије ЦОВИД-19, уз запажање да је солидарност кључна у изазовним временима којима свједочимо. У том контексту, поздравио је договор о отварању граница уз потврду о вакцинацији или негативним ПЦР тестом, те усаглашени Споразум између двије Владе о међусобном признавању имунизационих сертификата, оцијенивши ову иницијативу као позитиван инпут предстојећој туристичкој сезони.

Саговорници су договорили одржавање састанка планиране интересорне групе састављене од представника ресора надлежних за економску сарадњу са државним секретарима у мађарском Министарству вањских послова и трговине, у јуну ове године. Како је оцијењено, састанак ће допринијети идентификовању конкретних области сарадње, као и размјени искустава у  погледу функционисања економске дипломатије, имајући у виду њен значај у динамизирању привредног развоја.

Министар вањских послова и трговине Сијарто је нагласио значај даљег залагања Уније за процес проширења, поновивши неупитну посвећеност његове земље активностима у региону Западног Балкана.

-Дешавања у сусједству су за нас јако важна, и наставићемо да подржавамо ваше европске аспирације-поручио је он.

Шеф мађарске дипломатије је указао на потребу доношења јасних и конкретних одлука у Бриселу, које ће потврдити да овај дио Европе ни у ком случају није и не смије бити занемарен, што се посебно односи на важност конкретизације европских политика када је у питању интеграција Западног Балкана.

-Мађарски инвестори су присутни у Црној Гори и намјеравамо да одржимо тај курс- истакао је министар Сијарто, додавши да његова влада кроз конкретне програме подршке оснажује положај својих привредника.

Он је такође нагласио важност снажења билатералне сарадње по овом питању, у циљу динамизирања економског опоравка и раста, посебно имајући у виду актуелну пандемију.

Када је ријеч о другим областима сарадње од заједничког интереса, министри су указали на значај скорог одржавања трећих билатералних консултација, те изразили увјерење да ће текст Меморандума о разумијевању и сарадњи између дипломатских академија два министарства вањских послова ускоро бити усаглашен и потписан. Министар Радуловић је додао да имамо солидан нормативно – правни основ за унапређење механизама сарадње у областима образовања, културе и одбране, као  важних области међудржавне сарадње.

Саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом на мултилатералном плану, посебно у контексту опредјељивања подршки кандидатурама двије земље за чланство у тијелима УН, као и у оквиру бројних регионалних иницијатива. Они су такође разговарали и о процесу имунизације становништва у двије земље, те плановима у оквиру вањске политике за период који слиједи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:32