Бошњачко вијеће / - фото: Бошњачко вијеће
09/05/2021 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњачко вијеће у Црној Гори: Сачувати мултиетнички склад

Разлог за нашу забринутост лежи у чињеници да jе у последње вриjеме све учесталиjе таргетирање мањинских народа, нарочито Бошњака и њихових представника, коjима се на посредан или непосредан начин урушаваjу Уставом гарантоване слободе и права наводи се отвореном писму.

Из Бошњачког вијећа упутили отворено писмо јавности поводом 9.маја Дана Европе и Дана побједе над фашизмом:

Челницима државних институциjа, представницима парламентарних странака и свим грађанима

Поштована господо,

Забринути за све оно што се протеклих мjесеци дешава у нашоj држави, увjерени у опасност урушавања мултиетничких и мултиконфесионалних темеља црногорског друштва, заснованих на вриjедностима антифашизма, слободе, европских вриjедности и грађанске jеднакости, упућуjемо апел Предсjеднику Црне Горе, Предсjеднику Скупштине Црне Горе, Предсjеднику Владе, челницима парламентарних странака, челним лjудима црногорских институциjа и свима онима коjи учествуjу у креирању jавног мњења у Црноj Гори, да максимално одговорним дjеловањем предуприjеде све учесталиjе покушаjе изазивања немира на бази етничке и вjерске различитости.

Разлог за нашу забринутост лежи у чињеници да jе у послjедње вриjеме све учесталиjе таргетирање мањинских народа, нарочито Бошњака и њихових представника, коjима се на посредан или непосредан начин урушаваjу Уставом гарантоване слободе и права.

Умjесто наjавлjене подршке мањинским народима, Бошњаци су протеклих мjесеци, суочени са маргинализациjом, застрашивањем и све снажниjим притиском етнонационализма и шовинизма. Дубоко вjеруjемо да сваки такав покушаj удалjава Црну Гору од европског система вриjедности и друштва суживота, међувjерске и међунационалне толеранциjе.

Уважена господо, носиоци наjзначаjниjих државних функциjа,

Бошњачко виjеће наjоштриjе протестуjе и очекуjе, jасну и недвосмислену осуду ставова и покушаjа релативизациjе геноцида у Сребреници. Свако негирање геноцида и позивање на гласаче недопустиво намеће колективну кривицу и удалjава црногорско друштво од траjног мира и европске будућности.

Морамо се заjеднички одуприjети идеологиjи коjа потхрањуjе шовинистичке поруке, ставове и покличе какви су виђени у Плjевлjима, Беранама и посредством друштвених мрежа са разних страна.

Очекуjемо од Вас да државнички, стратешки, размишлjате о положаjу и улози мањинских народа у савременоj Црноj Гори и њиховоj неспорно конструктивноj, историjски дубоко утемелjеноj улози у овом друштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:46