Оливер Вархељи у Скупштини Црне Горе / -SRDJAN BOLJEVIC
27/04/2021 u 23:27 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски комесар Вархељи поручио да је будућност региона сигурно у ЕУ

Kонстатовао је да је криза узрокована пандемијом ковида-19 доказала да се искључиво уз заједничко дјеловање могу превазићи проблеми
Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи нагласио је, учествујући на Интерпарламентарној конференцији „Западни Балкан између мултиполаризма и процеса европских интеграција”, да је будућност Западног Балкана без сумње у Европској унији. Kонстатовао је да је криза узрокована пандемијом ковида-19 доказала да се искључиво уз заједничко дјеловање могу превазићи проблеми.
Kонференцији, коју је путем онлајн платформе организовао Одбор за спољне послове Представничког дома парламента Италије, присуствовао је и предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Миодраг Лекић. Лекић је истакао да једини снажан консензус на Балкану постоји у дијелу тежње ка пуноправном чланству у Европској унији, те да морамо бити посвећени спровођењу реформи у функцији испуњења заједничког спољно-политичког циља.
Лекић је истакао значај мултилатерализма и изразио пуно интересовање Црне Горе за учествовање у свим мултилатералним формама, како на Балкану, тако и шире на међународном плану.
Отварајући скуп, предсједник Представничког дома парламента Италије Роберто Фико истакао је да је судбина Западног Балкана неодвојива од судбине свих других европских земаља, те да ће парламент Италије наставити да подржава пуну интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ.
Министар вањских послова Републике Италије Луиђи ди Мајо потврдио је европску перспективу Западног Балкана и указао на потребу убрзања реформи у дијелу владавине права, борбе против корупције и организованог криминала. Преносећи своје искуство из недавне посјете земљама Западног Балкана навео је да у Црној Гори нова влада и парламент потврђују европске спољно-политичке приоритете. Предсједник oдбора Миодраг Лекић је истакао да једини снажан консензус на Балкану постоји у дијелу тежње ка пуноправном чланству у ЕУ, те да морамо бити посвећени спровођењу реформи у функцији испуњења заједничког спољно-политичког циља.
Интерпарламентарна конференција окупила је предсједнике одбора за спољне послове земаља чланица Европске уније и држава Западног Балкана, као и високе званичнике институција Европске уније.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:32