Dritan Abazović / - FOTO: PRINTSKRIN/SA SJEDNICE
06/04/2023 u 20:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Nema revanšizma protiv Đukanovića; Milatović: Cilj stabilna politička Vlada

Milatović kao predsjednik svih građana mora da uvaži i građane koji smatraju da je Kosovo dio Srbije, kazao je Knežević

Izglasani predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je u emisiji "Načisto" (TV Vijesti) da se otvara novi list demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore. Prema njegovim riječima za ubrzanje reformi u Crnoj Gori potrebna je politički stabilna Vlada, sa što većom podrškom u parlamentu i voljom da iznese put ka Evropskoj uniji.

On je kazao da će način na koji će PES nastupiti na parlamentarnim izborima zavisiti od razgovora koji treba da uslijede.

Na pitanje da li će podržati lidera PES-a Milojka Spajića za nosioca liste na predstojećim parlamentarnim izborima, Milatović je odgovorio da su nesporne Spajićeve sposobnosti, posebno u oblasti ekonomske politike.

- Način na koji ćemo nastupiti na parlamentarnim izborima će zavisiti od razgovora koji treba da uslijede. Spajić je uvijek imao moju podršku i to će tako uvijek da bude - istakao je Milatović.

On je istakao da je manje važno ko će biti nosilac liste i da li će nastupiti samostalno ili u koaliciji, jer je zajednički cilj ubrzanje reformi nakon odlaska Đukanovića.

Premijer Dritan Abazović je kazao da "za Đukanovićem žale oni koji žale za politikom devedesetih i politikom podjela". Podsjetio je da je optuživan da je pomogao povratak DPS-a na vlast i dodao: "Evo kako se DPS vratio".

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić smatra da je Đukanović zakasnio barem dvije i po godine sa povlačenjem sa mjesta stranke.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ističe da se o partnerstvu sa DPS-om može razgovarati nakon što prođe političku i pravosudnu katarzu.

- Ne bih ekstremizovao na način da se stvori ambijent totalne neprihvaljivosti oko određenih zakonskih projekata i onoga što bi trebalo da bude konsenzus na putu ka EU- poručio je on.

Priča oko rušenja kuće Mila Đukanovića je tipična crnogorska priča kazao je Abazović i dodao da umjesto da priča o tome što je Đukanović gradio na divlje, priča se je li državni organ došao dva dana posle ili pet dana prije izbora.

- Nije Đukanović jedini gradio na divlje. Bato Carević je pokrenuo spor protiv države, isto kao Đukanović. Đukanoviću je upućeno pismo još 30. septembra, ali se nije izjasnio - naveo je Abazović.

Ponovio je da je potrebno usvojiti "anti-mafija" zakon da bi se oduzeta imovina stavila u funkciju. 

Premijer je istakao da je potrebna sudska reforma i da ne očekuje da se osudi Vesna Medenica jer sude sudije DPS-a.

Naglašava da nema govora o revanšizmu prema Đukanoviću i da on ima veću dozu odgovornosti i da mora da daje primjer.

- Prozvao sam Ustavni sud da se probudi iz zimskog sna i da kaže je li ukaz Đukanovića po Ustavu. Ako kažu da je po Ustavu, onda će predsjednik moći svakih 100 dana da raspušta Skupštinu, kad god mu se ne svidi neki zakon ili izjava. Ako tako Ustavni sud tumači pravo, onda smo džaba krečili -  poručuje Abazović.

Predsjednik Demokrata je kazao da će političari poštovati odluku Ustavnog suda i da će izaći na izbore 11. juna.

- I ako Ustavni sud kaže da je ukaz neustavan, mi smo se dogovorili da ćemo skratiti mandat Skupštini i onda će novi predsjednik zakazati izbore - naveo je Bečić.

On dodaje da će biti ispoštovana volja građana i da će biti formirana vlast u Podgorici.

Predsjednik DNP-a i poslanik DF-a Milan Knežević  je kazao da je bitno da oni koji su proslavljali pobjedu Milatovića sa trobojkama, pjesmama o Kosovu i jedinstvu sa Srbijom, čuju da li postoji okvir za saradnju sa DFemokratskim frontom kao što postoji na lokalnom nivou.

Istakao je i da žele da budu partneri sa onima koji žele da se bore protiv nasljeđa DPS-a.

-  Milatović kao predsjednik svih građana mora da uvaži i građane koji smatraju da je Kosovo dio Srbije - kazao je Knežević.

Milatović kaže da je potrebno  da naredna vlada ima što veću podršku u parlamentu i podsjeća da je odmah nakon izbora u Podgorici pozvao i DF i Demokrate i GP URA da formiramo vlast.

Prema njegovim riječima građani uvijek treba da budu na čistac sa porukama koje šalju.

- Ukoliko Andrija Mandić prije prvog ili drugog kruga predsjedničkih izbora kaže da sve međunarodne obaveze Crne Gore prihvata, ukoliko smo to potpisali nakon pravljenja vlade 2020. godine i koliko je i to DF potpisao kada je pokušao da rekonstruiše vladu Dritana Abazovića, mislim da toga treba da se držimo - kaže Milatović.

On je istakao i da Evropa sad ima dva lidera.

Za put ka EU su jako bitne međunarodne obaveze i ne treba ih stavljati na sto, kazao je Abazović.

On smatra da je DF dao jak doprinos na predsjedničkim izborima jer je Andrija Mandić pomirljivim porukama dezavuisao politiku DPS-a i da nije bilo dva radikalna pola i tenzija.

- Dok smo mi dio državne vlasti, Crna Gora je potpuno sigurna i građani mogu da budu spokojni. Magistralna državna politika je ono što smo potpisali nakon 30. avgusta i ja poštujem drugačije stavove - objasnio je Abazović.

Kaže da se mora izvršiti izmjena Zakona o radu da bi se iz državne uprave sklonili "paraziti" i kako bi se otvorio prostor za one koji žele da rade.

Bečić navodi da ne vidi problem da se formira vlast sa DF-om, ako važe dogovoreni princIpi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:45