Дритан Абазовић / - RADE KOPRIVICA
08/02/2022 u 14:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Учинићу све да не буду двије Црне Горе, међународна заједница не уређује односе у држави

Нова влада Црне Горе мора да има 7-8 јасних задатака, међу којима су најважнији деблокада европског пута и припреме за нову туристичку сезону, каже у интервјуу за Дојче Веле Дритан Абазовић

Друштво Црне Горе још увијек је поларизовано, каже у интервјуу за ДW Дритан Абазовић, потпредсједник владе у техничком мандату и вјероватно будући мандатар за састав нове владе. Према његовој жељи, Црна Гора би до 2025. године требало да буде комплетно спремна за пријем у Европску унију.

Абазовић оцјењује да је у 14 месеци владе Здравка Кривокапића покренуто много позитивних ствари, као што је борба против организованог криминала и корупције и да су ту постигнути конкретни резултати. Он наглашава да су промјене у јавној администрацији поступан процес и тврди да се већ појавио „нови талас људи“.

 - Ми смо ту да покажемо да је друштвена кохезија могућа -  рекао је Абазовић и нагласио да ће чинити све како не би постојале „двије Црне Горе“.

"Ми смо ДПС побиједили 30. августа"

На оптужбе да ради за неке стране факторе, „Србију и сличне“, Абазовић одговара да је то реторика оних којима одговара подјела Црне Горе.

 - Ми смо ДПС побиједили 30. августа и морамо да градимо институције система. ДПС је начин свог владања пресликао и у многе институције и компаније, што сада ваља превазићи -  рекао је он.

Нова влада Црне Горе мора да има 7-8 јасних задатака, међу којима су најважнији деблокада европског пута и припреме за нову туристичку сезону.

Такве задатке Абазовић назива „магистралним“ и сматра да су они врло конкретни, јасно диференцирани и – рјешиви. Поготово ако Црна Гора „у позитивном смислу побиједи саму себе“ – постане јединствена и ријеши ствари које су у интересу „огромне већине грађана“.

 - Последњој влади је недостајала подршка функционалног парламента и функционалне парламентарне већине. То сада ваља деблокирати. Али, не одржавањем нових избора без изборне реформе. Крајње је вријеме да се искорачи из једне „римитивне перцепције политичке реалности - поручује Абазовић, стално наглашавајући потребу за „помирењем Црне Горе“.

Иза национализма је увек корупција

Мишљења као што је да Црногорци и Срби не могу да функционишу заједно у држави су дио „матрице“:

 - Стојим иза тезе да иза сваког национализма на Балкану стоје корупција и организовани криминал - додао је он.

Абазовић подсјећа и да је до сада имао много контаката са „међународном заједницом“. Он од ње тражи подршку, али не и да она уређује односе у Црној Гори.

То је задатак искључиво легитимних представника народа“, а од ње очекује да „подржи напоре Црне Горе да она постане прва наредна чланица ЕУ и да Црна Гора задржи свој прозападни политички курс.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:00