Abazović na Samitu Frankofonije / - FOTO: GOV.ME
19/11/2022 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Članstvo u Frankofoniji donijelo bi brojne političke i ekonomske benefite

Radićemo intezivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke i ekonomske benefite - rekao je Abazović u video izjavi

Crna Gora će intenzivno raditi na tome da postane pridruženi član Frankofonije, jer će to državi omogućiti brojne političke i ekonomske benefite, poručio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je rekao da mu je čest što predstavlja Crnu Goru na samitu Frankofonije u Tunisu.

On je kazao da je taj događaj značajan za Crnu Goru jer je na samitu prisutno 88 država svijeta.

- Radićemo intezivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke i ekonomske benefite - rekao je Abazović u video izjavi.

Kada je riječ o političkim benefitima, Abazović je istakao da je cilj da Crna Gora dobije podršku za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine.

- S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore omogućavaju da poruka koju želimo da pošaljemo - poruka mira, saradnje, ekonomskog progresa, dopre do ljudi - naveo je Abazović.

On je naglasio i da na bilateralnom nivou treba iskoristiti mogućnost da sa brojnim premijerima i predsjednicima država dođe do konkretnih ekonomskih benefita.

Abazović smatra opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankfoniju i pređe narednu stepenicu.

“Naredna stepenica je da budemo pridruženi član, a očekujemo da, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo punopravan član. Imamo ambiciozan plan za naredni Samit i vjerujem da, uz diplomatsku mrežu i našeg ambasadora, možemo učiniti dosta toga”, zaključio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 13:55