/ - FOTO: VLADA CRNE GORE
18/11/2022 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Crna Gora nastavlja da baštini i promoviše mir, bezbjednost i toleranciju

Abazović je tokom govora naveo da je multilateralna komunikacija u međunarodnim odnosima osnov za solidarnost, mir, demokratske principe, poštovanje ljudskih prava

- Aktuelni rat u Ukrajini predstavlja najveći izazov za stabilnost i bezbjednost sa kojim se suočava evropski kontinent, a koji se jednako održava i na frankofonu zajednicu- kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom govora na 43. sastanku Ministarske konferencije Frankofonije u Đerbi, pozdravljajući ranije usvajanje Rezolucije o Ukrajini na 40. Ministarskoj konferenciji Frankofonije.

Abazović se, kako je saopšteno, zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i pozdravio napore na organizaciji 43. Ministarske konferencije Frankofonije uoči sjutrašnjeg Samita.

-Sjutrašnji Samit je prilika da se razgovara na temu ekonomije, kulturnog nasljeđa, jačanja multilateralne saradnje, potrebe osiguravanja mira i bezbjednosti, digitalizacije, podrške u borbi protiv klimatskih promjena, oporavka nakon pandemije Covid-19 i drugih globalnih izazova- istakao je odlazeći premijer.

Abazović je tokom govora naveo da je multilateralna komunikacija u međunarodnim odnosima osnov za solidarnost, mir, demokratske principe, poštovanje ljudskih prava, vrijednosti koje njeguje i Frankofonija, naglašavajući da je u “vremenu krize multilateralizam sidro stabilnosti i okvir za najširi dijalog”.

-Male države poput Crne Gore pozvane su da pruže svoj konkretan doprinos očuvanju mira, zajedništva i solidarnosti- naznačio je Abazović.

Iz Vlade napominju da Crna Gora, koja ima dugu tradiciju izučavanja francuskog jezika u istorijskom kontekstu, u kontinuitetu uspješno sarađuje sa Međunarodnom organizacijom za Frankofoniju, već sedam godina.

Govoreći o toj saradnji premijer je kazao da je na polju promocije i učenja francuskog jezika, u Crnoj Gori u planu da se po prvi put pokrene dvojezična nastava na francuskom i crnogorskom jeziku u jednoj od crnogorskih gimnazija, kao i nastava francuskog jezika u državnim vrtićima.

-Kroz multilateralne koncepte saradnje, Crna Gora nastoji da ostane u okvirima solidarnosti, razumijevanja, kompromisa i kohabitacije, te jačanju komunikacije unutar međunarodnih organizacija”, naglasio je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da će Frankofonija nastaviti da baštini i promoviše mir, bezbjednost i toleranciju, slobodu i demokratiju i da će intenziviranje frankofone diplomatije, kako je istakao, “otvoriti prilike i potencijale za još snažniju međudržavnu ekonomsku razmjenu i saradnju, na kojem fonu su i vrijednosti i napori Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, Abazović učestvuje danas na Ministarskoj konferenci Frankofonije, dok će sjutra prisustvovati 18. Samitu Frankofonije, zajedno sa brojnim svjetskim liderima, poput predsjednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Kanade Džastina Trudoa, premijera Belgije Aleksandra de Kroa, premijera Luksemburga Havijera Betela, predsjednika Švajcarske Ignacija Kasisa, predsjednika Slovenije Boruta Pahora, kao i lideri iz regiona, poput premijera Albanije Edija Rame, predsjednice  Kosova Vjose Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:25