sa sastanka / - FOTO: VLADA
21/09/2023 u 16:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Crna Gora ostaje posvećena jačanju regionalnih odnosa i unapređenju saradnje

Ohrabreni smo jasnim porukama sa Bledskog strateškog foruma, kojim je postavljen konkretan vremenski okvir u kojem bi i zemlje članice i zemlje kandidati trebalo da se pripreme na proces proširenja, a to je 2030 godina, naglasio je

Premijer i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovao je danas na radnom doručku šefova diplomatija učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na marginama trećeg dana zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, budući da je Skoplje u julu preuzelo jednogodišnje predsjedavanje ovom procesu, nakon Crne Gore.  

Predsjednik Vlade istakao je da SEECP predstavlja jedan od najvažnijih okvira za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi. On je, tom prilikom, ponovio spremnost Crne Gore da podrži prioritete u okviru predsjedavanja Skoplja ovom procesu. 

- Ohrabreni smo jasnim porukama sa Bledskog strateškog foruma, kojim je postavljen konkretan vremenski okvir u kojem bi i zemlje članice i zemlje kandidati trebalo da se pripreme na proces proširenja, a to je 2030 godina, naglasio je Abazović.

Abazović je istakao da je Crna Gora odlučna da ispuni tražene kriterijume i ranije od predviđenog roka, gdje će se nastaviti sa fokusom na transformaciji u oblastima vladavine prava i borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom. To će, kako je rekao, i odrediti brzinu našeg pregovaranja, a stoga ćemo i nastaviti da naglašavamo značaj regionalne saradnje u pogledu jačanja pravnog okvira.

On je podsjetio da je Crna Gora stavila evropsku integraciju u središte svog predsjedavanja koje je okončano 30. juna ove godine, a što je doprinijelo boljem razumijevanju između učesnica SEECP-a koje su EU članice i aspiranata za članstvo, te podizanju svijesti o potrebi da ubrzanje procesa evropske integracije bude najsnažnije podržano iz regiona, kako u dijelu sprovođenja reformi, tako i u dijelu političkog zalaganja i promovisanja evropske perspektive cijelog regiona.

Učesnici sastanka su istakli važnost regionalne povezanosti i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i važnost boljeg korišćenja inicijative Berlinski proces.

Pored ministara vanjskih poslova država članica SEECP, radnom doručku prisustvovao je i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 14:48