sastanak parlamentarne vecine / - SRDJAN BOLJEVIC
17/10/2022 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović podnio inicijativu za razrješenje Konjevića i Krivokapića

Abazović je u obrazloženju objavljenom na Telegramu naveo da je, od izglasavanja nepovjerenja Vladi 19. avgusta, javno djelovanje Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović uputio je Skupštini Crne Gore inicijativu za razrješenje ministara odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića. On je zatražio urgentno razmatranje te inicijative.

Abazović je u obrazloženju objavljenom na Telegramu naveo da je, od izglasavanja nepovjerenja Vladi 19. avgusta, javno djelovanje Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.

- Dok je njihovo rukovođenje resorima odbrane i vanjskih poslova u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu, dodaje se u obrazloženju.

Abazović je podsjetio da je Ustavom propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, dodajući da je cijenio odgovornost i ustavne nadležnosti Vlade kojoj je prestao mandat, a koja, kako je naveo, podrazumijeva iste nadležnosti kao i Vlade u punom mandatu.

- Smatram da bi daljim vršenjem funkcija Konjevića i Krivokapića bili ugroženi interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, a posebno činjenice da su isti narušavali državne interese ne poštujući preuzete obaveze, a u određenim slučajevima i zakonske procedure, pa čak i norme, naveo je Abazović.

Kako je ocijenio, ciljevi i djelovanje Konjevića i Krivokapića su u periodu nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi bili u očiglednoj suprotnosti sa njenim ciljevima i vrijednostima.

- Koje se zasnivaju na društvenoj inkluziji, beskompromisnoj borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, te jačanju crnogorskih institucija, iz kojih razloga podnosim skupštini predlog na urgentno razmatranje, dodaje se u obrazloženju.

Član Vlade se razrješava većinom glasova svih poslanika. Podsjetimo, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić uputio je Abazoviću prije nekoliko dana inicijativu kojom traži da se u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje Konjevića i Krivokapića.

Abazović je danas novinarima u parlamentu rekao da Vlada obavlja sve ustavnom obaveze do izbora nove, a da Konjević i Krivokapić ne prate njenu politiku i nijesu dio tima.

Abazović je kazao da smatra da je u redu da se podnese inicijativa jer se, kako je naveo, ne zna kada će da bude nova vlada.

- Mislim da će inicijativa biti predata danas. Volio bih da se poslanici što prije izjasne, rekao je Abazović.

Upitan ko će zamijeniti Konjevića i Krivokapića ako dođe do smjene, Abazović je rekao da će, s obzirom na to da je vlada izgubila povjerenje, te dvije pozicije najvjerovatnije pokrivati ljudi koji su već u vladi, kao koordinatori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:14