СА ФОРУМА / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
11/03/2022 u 17:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Нова влада биће 1000 посто европска, ми видимо нашу будућност само у ЕУ

- Сад нам је јасно зашто нам је потребан НАТО, сад је народу јасно зашто је било битно да уђемо у НАТО. Спремни смо да се жртвујемо и да видимо нашу земљу у ЕУ. ЕУ треба да подржи земље региона да се придруже ЕУ- нагласио је он

Наша нова Влада ће бити 1000 посто европска, ми видимо нашу будућност само у ЕУ, поручио је потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић који учествује на панелу Анталијског дипломатског форума „Путеви до мира и просперитета - помиритељски дијалог на Балкану“, заједно са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за Западни Балкан, Бисером Турковић, министарком вањских послова БиХ, Доником Гервалом - Шварц, министарком вањских послова Републике Косово и Бујаром Османијем, министром вањских послова Сјеверне Македоније.

Абазовић је казао да искуства из историје Балкана треба да послуже и Европској унији, али и Русији и Украјини да не понављају исту грешку, и да не унаправе исту грешку.

Према његовом мишљењу бити први на листи за пријем у ЕУ јесте добро, али није довољно за Црну Гору.

- Ако немамо начин и могућност да напредујемо, неко ће искористити то и употријебити нас за своје циљеве и интересе", истакао је потпредсједник Владе Црне Горе.

Абазовић је оцијенио да ЕУ не може бити потпуна и јединствена без земаља Западног Балкана.

-  ЕУ је потребно да настави са проширењем јер управо све ове кризе апсолутно су доказ да је сада прави моменат да ЕУ постане никад јача - додао је.

Казао је и да тек наши грађани разумију зашто је важно бити дио НАТО-а, али сада исто тако виде да је јако важно бити и дио ЕУ. 

 - Охрабрујем регион, да иде напријед и да не буду уплашени као зечеви. Морамо ићи напријед. Ако желите да оживите процес придруживања, Црна Гора вам је најбољи примјер за то. Ово је моменат да будемо сви заједно и да подржимо украјински народ. Будућност земаља Западног Балкана је у ЕУ, ЕУ није комплетна без тих земаља. Ако желимо те државе у ЕУ, ми морамо сами да се потрудимо да уђемо. Ово је прави тренутак да ЕУ оживи процес придруживања - навео је он.

Истакао је да је сада у току сукоба у Украјини, грађанима јасно зашто је било битно да Црне Гора уђе у НАТО.

 - Сад нам је јасно зашто нам је потребан НАТО, сад је народу јасно зашто је било битно да уђемо у НАТО.  Спремни смо да се жртвујемо и да видимо нашу земљу у ЕУ. ЕУ треба да подржи земље региона да се придруже ЕУ - нагласио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:45