Абазовић / Портал Дан
19/03/2022 u 07:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Абазовић: Европска унија да убрза придруживање

Овај тренутак је веома пресудан за Европу... можда и за свијет. Надам се да ће рат који је покренула Русија одмах престати, казао је предсједник ГП УРА

Предсједник Грађанског покрета Уједњена реформска акција (УРА) и мандатар за састав нове владе Дритан Абазовић позвао је ЕУ да убрза процесе чланства земаља које желе да приступе блоку како се сценарији, попут оног у Украјини, не би дешавали у другим регионима у Европи. Абазовић је то рекао агенцији Анадоилија на маргинама недавног Дипломатског форума у Анталији.

"Овај тренутак је веома пресудан за Европу... можда и за свијет. Надам се да ће рат који је покренула Русија одмах престати", казао је Абазовић у интервјуу чије дјелове преноси турски "YeniSafak". 

Мандатар је рекао да треба да пошаљемо поруку ЕУ.

"Да она разумије да земље које желе да се придруже и које су веома далеко у процесу проширења треба да имају неки, рецимо, брзи пут у овом тренутку ако не желимо да исти проблем као у другом дијелу Европе“, казао је Абазовић.

Поводом сусрета министара спољних послова Украјине и Русије на форуму у Анталији, он је изразио наду да ће овакав догађај бити веома подстицајан у смислу промовисања мира и цивилизацијских вриједности.

Абазовић је нагласио да земља, упркос својој малој величини, у потпуности подржава партнере из НАТО и ЕУ.

"Мислим да је улога Турске у региону Западног Балкана изузетно важна. Турска је веома пријатељска према многим земљама Западног Балкана. Односи између наших земаља су одлични", рекао је Абазовић.

Он је, међутим, сугерисао да би требало ојачати економске везе двије земље.

Навео је да се о овој теми разговарало и да ће успјешан исход постићи након што се рат у Украјини заврши и фокус се пребаци на нешто позитивније.

"Важна су два сектора...туризам и енергетика. Мислим да у ова два сектора двије земље могу да ураде много добрих ствари у будућности", додао је Абазовић. 

РТЦГ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 03:00