Дритан Абазовић / - RADE KOPRIVICA
17/05/2022 u 07:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић и Маровић данас почињу посјету Бриселу

Из кабинета Абазовића саопштено је да ће састанци бити прилика да он и Маровић саговорнике детаљније упознају са политичким приоритетима Владе и укажу на потребу наставка бескомпромисне борбе против организованог криминала и корупције на свим нивоима

Премијер Дритан Абазовић и потпредсједница Владе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу Јована Маровић боравиће од данас у тродневној посјети Бриселу, гдје ће разговарати са највишим званичницима Европске уније (ЕУ).

Из кабинета Абазовића саопштено је да ће састанци бити прилика да он и Маровић саговорнике детаљније упознају са политичким приоритетима Владе и укажу на потребу наставка бескомпромисне борбе против организованог криминала и корупције на свим нивоима.

"У разговорима ће посебан акценат бити на плановима Владе за испуњавање обавеза из европске агенде и постизању опипљивих резултата у области владавине права која недвосмислено представља камен темељац преговарачког процеса", каже се у саопштењу.

Наводи се да ће Абазовић и Маровић имати прилику да потврде суштинске принципе вањскополитичког дјеловања Црне Горе, који се односе на европску интеграцију, савезништво у оквиру НАТО алијансе и регионалну сарадњу.

"С обзиром на то да се ради о првој посјети премијера 43. Владе институцијама ЕУ, указаће се на снажну одлучност Владе у имплементирању суштинских реформи и текућих активности у односу на кључна поглавља 23 и 24 путем дијалога на највишем политичком нивоу", каже се у саопштењу.

У том контексту, циљ је, како се наводи, да се у што краћем року испуне привремена мјерила за та поглавља и добије Извјештај о испуњењу привремених мјерила.

"Састанци са највишим европским званичницима у Бриселу ће бити прилика и за размјену мишљења о суочавању са актуелним политичким изазовима проузрокованих руском агресијом на Украјину, перспективама заједничког дјеловања, одрживости спровођења политике проширења ЕУ на Западни Балкан, али и снажењу интеграционог капацитета Уније", каже се у саопштењу.

Истиче се да ће се посјетом бити потврђена потпуна усаглашеност Црне Горе са заједничком вањском и безбједносном политиком Уније и снажна политичка воља и посвећеност државе преговарачком процесу, узимајући у обзир високу подршку грађана европској интеграцији.

"Додатно, афирмисаће се спремност државе да се, кроз кључне реформске процесе на националном нивоу и континуирано усклађивање законодавства са правном тековином ЕУ, испуне неопходни критеријуми за чланство", каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:39