dritan abazović / - DAN
12/08/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Mafija traži pojas za spasavanje u partijama nove većine

Abazović je u intervjuu za BIRN uputio upozorenje novoj vlasti zbog, kako kaže, "katastrofe ako dođe do zastoja u borbi protiv takvih grupa pod novom Vladom"

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je u intervjuu za BIRN da organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori sada traže "pojas za spasavanje" u strankama koje su spremne da preuzmu vlast nakon izbora u junu.

Abazović je u intervjuu za BIRN uputio upozorenje novoj vlasti zbog, kako kaže, "katastrofe ako dođe do zastoja u borbi protiv takvih grupa pod novom Vladom". 

„Visoke ličnosti kriminalnih struktura u Crnoj Gori pokušavaju da pronađu veze u partijama koje će činiti novu vladajuću većinu. Takve ljude ne zanimaju politički programi. Oni samo traže pojas za spasavanje. Oni ne mogu da vrate svoje stare pozicije, ali žele da budu sigurni od istrage", smatra Abazović. 

Abazović nije ponudio nikakve dokaze za svoju tvrdnju, ali je pozvao novu vlast da ne posustaje u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Bila bi katastrofa ako nova Vlada ne nastavi sa istim entuzijazmom da se bori protiv organizovanog kriminala. Njima će u novoj Vladi biti lakše u odnosu na period kada je moja Vlada preuzela vlast", tvrdi Abazović. 

Prema njegovim riječima, jasno je da je organizovani kriminal imao podršku sektora bezbjednosti i pravosuđa za vrijeme vladavine DPS-a i njenog lidera, bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

"Organizovani kriminal ne bi mogao dostići ovaj nivo moći da nije imao podršku državnih institucija. Podrška Europola naporima naše vlade u borbi protiv organizovanog kriminala bila je ključna. Bez njihove podrške, imali bismo malo istraga protiv organizovanih kriminalnih grupa", kazao je Abazović. 

 Dritan Abazović (Foto: Vlada Crne Gore)

Kako je istakao, Crna Gora sada treba da se bori da popuni mjesta u službama bezbjednosti i pravosuđu ljudima koji mogu profesionalno da obavljaju svoje dužnosti.

"To bi moglo imati trajan uticaj na Crnu Goru“, rekao je on.

"Nisam monopolozovao sektor bezbjednsoti da bih unaprijedio karijeru"

Abazović je odbacio optužbe opozicije da je monopolizovao bezbjednosni sektor kako bi unaprijedio svoju karijeru.

„Očekujem da će se nova vlada fokusirati na organizovani kriminal. Dokumenti i dokazi su bezbjedni, sada bi tužilaštvo trebalo da radi svoj posao", kazao je on. 

Takođe je pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da propisno ispita tvrdnje da je odbjegli južnokorejski trgovac kriptovalutama Do Kvon imao finansijske veze sa mandatarom i liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

„Nakon više od dva mjeseca nema rezultata u istrazi. Tužilaštvo je pokazalo da nije potpuno oslobođeno političkih pritisaka i da ima svoje političke kalkulacije. Vrijeme je da izađu sa nekim rezultatima istrage prije nego što Do Kvon bude izručen. Razumijem pritužbe tužioca na ograničene kapacitete, ali i druge institucije u Crnoj Gori nemaju resurse kao u Švajcarskoj, ali su pokazale rezultate. Moramo da pokažem o rezultate sa onim što imamo, uključujući sudove i tužilaštvo", naveo je Abazović.

"Na moju politiku nisu imali uticaja ni Vučić, ni Rama"

Abazović se u intervjuu dotakao i saradnje sa albanskim premijerom Edijem Ramom i liderom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da nisu imali uticaja na njegovu politiku. 

"Ni Edi Rama ni Aleksandar Vučić nisu imali uticaja na moju politiku, osim kada smo imali zajedničke projekte. Ta kritika dolazi iz frustracije jer sam sebe postavio kao osobu koja nosi ideju pomirenja u regionu. To smeta ljudima koji već 30 godina žive u prošlosti i sukobima", zaključio je Abazović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 16:57