/ - Абазовић - Марин
20/06/2022 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић - Марин: Црна Гора и Финска да буду савезници у ЕУ и НАТО

Предсједник Владе Дритан Абазовић захвалио премијерки Финске на посјети и истакао да је ријеч о првој и уједно историјској посјети премијерке Финске нашој земљи

Црна Гора и Финска ће подржати једна другу на плану интеграције у Европску унију, односно НАТО, јер само снажни Европска унија и НАТО могу заштити основне принципе демократије и супротставити се потенцијалним пријетњама по мир и глобалну стабилност, закључено је на састанку предсједника Владе Дритана Абазовића и предсједнице Владе Финске Сане Марин која борави у радној посјети Црној Гори.

Предсједник Владе  Дритан Абазовић захвалио премијерки Финске на посјети и истакао да је ријеч о првој и уједно историјској посјети премијерке Финске нашој земљи.

Он је информисао о процесу европске интеграције Црне Горе у Европску унију, с нагласком на резултате у поглављима 23 и 24, истакавши да је у току политички дијалог о националним интересима Црне Горе, те изразио увјерење да ће у најкраћем року доћи до рјешења појединих отворених питања важних за даљу европску интеграцију.

- Црна Гора може бити прва сљедећа успјешна прича у Европи- казао је он.

Премијерка Финске Сана Марин изразила задовољство због посјете Црној Гори, указавши да данашњи сусрет представља састанак двоје премијера који су међу најмлађима на свијету.

Она је предсједника Владе Црне Горе информисала о статусу апликације Финске за чланство у НАТО и затражила подршку Црне Горе на том путу.

- Руска агресија на Украјину промијенила је ставове наших грађана у погледу чланства. Подршка НАТО-у је са 20одсто порасла на више од 80 одсто- казала је премијерка Марин и закључила да Финска испуњава услове за чланство, те да ће учинити НАТО јачим.

Премијер Абазовић је исказао подршку Црне Горе политици проширења НАТО-а и истакао да се залаже за политику отворених врата, те поновио опредијељеност да Црна Гора, у региону и шире, остане фактор стабилности и сарадње.

- Ако не можемо урадити добро за наше сусједе, нећемо радити ни лоше. Важно је да идемо напријед у изградњи регионалног и укупног просперитета- казао је он.

У контексту реализације европске агенде Црне Горе, премијерка Марин је исказала пуну подршку, оцијенивши да је европским пријатељима мјесто у европској породици.

На састанку је договорено да се на плану унапређења билатералне сарадње у наредном периоду интензивирају састанци на министарском нивоу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 05:04