Са састанка Абазовића и Мете / - RADE KOPRIVICA/Гов.ме
16/07/2021 u 14:23 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић-Мета: Дати нову димензију билатералним односима на Балкану

Као земља коjа jе наjдаље одмакла у процесу преговора са ЕУ, спремна пружити експертску, техничку и сваку другу врсту помоћи Албаниjи у остваривању циљева из европске агенде, поручио је Абазовић

Укупним билатералним односима на Балкану треба дати нову енергиjу и додатан подстрек, сасвим другачиjим приступом, ослобођеним бремена прошлости, навео jе потпредсjедник Владе Црне Горе Дритан Абазовић након  састанка са предсjедником Републике Албаниjе Иљиром Метом.

Абазовић констатовао jе да двиjе земље карактерише добросусjедска политика, окренута европскоj перспективи Западног Балкана. Као земља коjа jе наjдаље одмакла у процесу преговора са ЕУ, спремна пружити експертску, техничку и сваку другу врсту помоћи Албаниjи у остваривању циљева из европске агенде.

Абазовић jе истакао да су напори Црне Горе усмjерени на даљи напредак у области владавине права, као окоснице преговарачког поглавља и да су у том смислу постигнути одређени резултати, али да jе у наредном периоду потребна већа одлучност свих надлежних институциjа. Абазовић jе изразио велико задоволjство актуелном туристичком сезоном, наглашаваjући да она превазилази сва оптимистичка очекивања.

Предсjедник Албаниjе Иљир Мета навео jе да би изградња граничног прелаза Краjина - Зогањ умнгоме повезала два краjа и отворила пуно могућности за валоризациjу Скадарског jезера и његовог залеђа.

Абазовић и Мета су се сагласили да jе блиска и интезивна сарадња од велике важности за реализациjу великих инфраструктурних проjеката Jонско-Jадранског гасовода (ИАП) и Jадранско-jонског аутопута, али и оним мањих, као што су изградња моста на Боjани, између Штоjа и Велипоjе, као и граничног прелаза у долини Циjевне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:15