Dritan Abazović / - DRITAN ABAZOVIć
11/09/2023 u 11:13 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović: Milatović će predvoditi delegaciju Crne Gore u Njujorku

Nema dvije delegacije, nego jedna, mi ćemo ići u kapacitetu ministarstva vanjskih poslova - kazao je on

Crna Gore neće imati dvije delegacije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nego će imati jednu, a nju će predvoditi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je premijer Dritan Abazović.

- Milatović je prijavljen da bude na čelu delegacije, ja ne mogu da ulazim u raspravu sa ljudima koji nisu shvatili šta su čija ovlašćenja. Mislim da je nesporazum u pitanju. Nema dvije delegacije, nego jedna, mi ćemo ići u kapacitetu ministarstva vanjskih poslova - kazao je on odgovarajući na pitanja novinara na Cetinju.

On je dodao da dolaze 200 i više delegacija, te naglasio da je bio vrlo iznenađen reakcijom kabineta predsjednika države.

- Dobitak je za Crnu Goru da jedan čovjek obavlja dvije funkcije i ne daju se dvije plate. Moj tim je isti, ja nemam dva tima. To što nemamo ministra vanjskih poslova, samo je dobitak za Crnu Goru. Plus mi već imamo ambasadu. Mi zovemo ljude koji su već tamo na radnim zadacima - rekao je Abazović.

Naglasio je da se i prošle godine digla gungula oko puta u Njujork, sad pozivam da se ne radi isto.

Nikad brojnija delegacija: U Njujork na zasijedanje UN idu i Milatović i Abazović

- Prošle godine je taj događaj u Njujorku donio 30 miliona eura. Što će donijeti ove godine vidjećemo. Država mora svake godine da bude zastupljena u UN, ne znam zbog čega ovo tretiramo u javnosti. Ovakvi događaji su svake godine predviđeni, nezavisno od toga ko je na vlasti. Sve što se tiče troškova biće transparentno, vodim delegaciju od četvoro ljudi. Pitajte i predsjednika kolika mu je delegacija i nek vam isto kao Vlada transparentno predstavi troškove - naveo je Abazović.

On je naveo da su troškovi već predviđeni, bez obzira ko će biti na vlasti.

- Generalni sekretarijat Vlade nek vam da podatke koliko je to koštalo i koliko će koštati. Nema nikakvog skrivanja - istakao je on.

Abazović je kazao da nema stav da treba Crna Gora da se izoluje.

- Imamo ambiciju da postanemo naredna članica Crne Gore. Milatović i ja u UN imamo različite uloge, negdje smo zajedno, negdje razdvojeno. Mora ostati to zapisano da bi se znalo ko, šta i kada radi. Nema dvije delegacija, a ne znam zašto se šalje loša poruka građanima. Mi smo prošle godine imali najmanju delegaciju, računajući države koje imaju znatno manje stanovnika od nas. Generalna skupština UN služi za to da se sve države svijeta skupe na jednom mjestu u određenom vremenskom periodu. Oni pričaju koliko ljudi može da ide tamo, kao da mi to ne znamo. Ili mi imamo političku želju samo da napadamo Vladu i stvaramo negativnu atmosferu u državi ili imamo ljude koje nemaju pojma ni o čemu  - naglasio je Abazović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 18:11