/ Фото: Б. Ћупић
09/07/2021 u 10:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Мој долазак у Поточаре нема везе са Резолуцијом у ЦГ, то сам хтио и прије

Све земље имају унутрашње политичке трзавице, али све треба доживјети као тренинг, поручио је вицепремијер

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је да његова одлука да дође у Сребреницу нема везе с Резолуцијом нити развојем политичких догађаја у Црној Гори, јавља портал Кликс.ба. 

- Ја сам знао да ћу доћи у Поточаре и прије, тако да не бих повезивао долазак с оним што је био стицај политичких околности у Црној Гори у посљедње вријеме. Све земље имају унутрашње политичке трзавице, али све треба доживјети као тренинг нашег друштва да подигнемо ниво демократске свијести и хватамо корак са савременим свијетом. Ако будемо усмјерени на праве ствари, мислим да овај регион има шта понудити Европи и свијету. Требамо бити усмјерени ка заједничком и укупном прогресу - изјавио је Абазовић.

Он се данас састао са министарком вањских послова БиХ Бисером Турковић, а Абазовић је поручио да се у Сарајеву ужива и да се осјећа као код куће.

image
Фото: Б. Ћупић

- Обавили смо конструктиван разговор. Пријатељски односи се настављају, а рука пријатељства је испружена и испред Владе Црне Горе да кажем да се радујемо свакој конструктивној сарадњи с БиХ. И надам се да ће фокус бити на развоју и опћем прогресу за добробит грађана и БиХ и Црне Горе - додао је он. 

Абазовић је рекао да ће се кроз дијалог тражити начин за рјешење у вези с изградњом ХЕ Бук- Бијела.

- Знате да је Црна Гора уставом одређена као еколошка држава и мора водити рачуна о заштити националних паркова. Али вјерујем да ће и та ситуација бити превазиђена на начин да неће донијети проблеме између Сарајева и Подгорице", поручио је Абазовић. 

Он је казао да и Црну Гору и БиХ занимају пројекти и отварање неких нових тржишта.

image

Фото: Б. Ћупић

-Фото: Б. Ћупић

Турковић је казала да цијени што је Абазовић стигао на обиљежавање 26. годишњице геноцида у Сребреници.

- Изузетно је важно је и што ће у Сребреници бити и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Недавно усвојена Резолуција о геноциду, као и њихов долазак потврђују да влада, народ и грађани Црне Горе поштују и прихватају истину и прошлости те да се на тим темељима окрећу европској будућности заједно с нама. Вјерујем да ће доћи вријеме када ће и преостале земље регије показати спремност да се на темељима истине и правде гради заједничка будућност. Све до тада суочават ћемо се са изазовима ревизионизма, радикализма и национализма - рекла је Турковић.

Говорећи о односима БиХ Црне Горе, Турковић је истакла да је с Абазовићем искористила прилику да разговарају и о односима двије државе и питањима од обостраног интереса.

- Задовољни смо што немамо отворених питања, али имамо шансу и обавезу појачати економску сарадњу. Посебно у вријеме опоравка о посљедица пандемије. Боља саобраћајна повезаност је нулти приоритет. Посебно када је ријеч о путу преко Шћепан Поља. У активности су укључени сви релевантни нивои власти. БиХ има снажан интерес за што бољом економском повезаношћу са Црном Гором - додала је она. 

Тема састанка је била изградња хидроелектране Бук- Бијела, пројекат који компликује односе Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

- Посебно, након што се цијели случај се укључио и УНЕСКО, који је тражио очитовање бх. институција. Сматрамо да је потребно пронаћи ријешење у контактима свих држава које су укључене или обухваћене овим пројектом- закључила је Турковић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:51