Dritan Abazović / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
21/11/2022 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Moja je vlada pala jer smo nastavili borbu s kriminalom

Abazović je postao premijer Crne Gore u aprilu ove godine, a njegovoj vladi je izglasano nepovjerenje manje od četiri mjeseca nakon što je tajno potpisao osnovni ugovor sa patrijarhom SPC Porfirijem

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, 36-godišnji doktor političkih nauka iz Ulcinja, jedan je od najistaknutijih boraca protiv mita i korupcije, posebno šverca cigareta, koji je kriminalnim strukturama donosio 500 miliona eura godišnje.

Nakon što su bivši četvorostruki premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista pali sa vlasti pre dvije godine na demokratskim izborima, Abazović je zauzeo važnu funkciju u novoj vladi kao potpredsjednik zadužen za sektor bezbjednosti i direktno uticao na mnoge promjene i hapšenja koja su se desila u strukturama policije, tužilaštva i tajnih službi.

Abazović je postao premijer Crne Gore u aprilu ove godine, a njegovoj vladi je izglasano nepovjerenje manje od četiri mjeseca nakon što je tajno potpisao osnovni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, kojim je trebalo da se okončaju dvije godine sukob Srba i Crnogoraca u toj zemlji. Abazović je sada premijer tehničke vlade do novih izbora, a protivnici tog sporazuma, koji reguliše i vlasništvo nad nekretninama SPC, proglasili su ga kao etničkog Albanca prosrpske orijentacije, piše Slobodna Dalmacija.

Na susretu fudbalskih legendi bivše Jugoslavije, novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su sa Abazovićem u njegovom rodnom Ulcinju.

Intervju prenosimo integralno: 

Kako biste onima koji ne poznaju političke odnose u vašoj zemlji objasnili trenutnu situaciju na političkoj sceni?

– Nismo ni na pola ustavnog mandata, a dvije vlade su već pale za ove dvije godine. Međutim, u tom periodu je postignut jedan važan cilj. Crna Gora više nije unipolarna već multipolarna država u kojoj su bitni svi entiteti: od svakog građanina, preko najmanje partije do velikih entiteta.

Nema više nadmoći nijedne partije, ali svi moramo da se složimo i nađemo rješenja bez obzira na političke razlike. Desnica koja je zagovarala podjelu slabi, a mi se suštinski borimo za karakter naše zemlje. Borimo se da li će Crna Gora biti evropska, ekološka, tolerantna, napredna ili podijeljena antagonizmima, atavizmom, kriminalom i korupcijom. Mislim da smo na dobrom putu da izgradimo put kojim Crna Gora više ne bi bila zarobljena država, a za demokratiju je manje važno koja će stranka imati manjinu ili većinu, ako njeni građani zaista svojim glasovima odlučuju.

Uspjeli smo da građani shvate da je njihov glas, koji nekome daju, veoma vrijedan i da obavezuje one koji su ga dobili.

Dvadeset odsto cigareta prošvercovanih na evropsko tržište stiglo je iz Crne Gore, a vi ste zaplijenili cigarete u vrijednosti od oko 60 miliona evra koje su postale vlasništvo države. Vi se zalažete za spaljivanje ovih zaplijenjenih količina, a ne za njihovu dalju prodaju u ime države. Uradili ste mnogo u borbi protiv korupcije dok ste kao potpredsjednik Vlade bili na čelu sistema bezbjednosti.

– U toj borbi je bilo presudno donijeti Zakon o državnom tužilaštvu i uspjeli smo. Uhapšeni su mnogi visoki funkcioneri Uprave policije ili Agencije za nacionalnu bezbjednost, uhapšena je i doskorašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović i mnogi drugi su sada u zatvoru.

Oni su bili van zakona, a sami su bili zakon. Udarili smo hobotnicu u glavu i ne sječemo joj samo ruke i u tome moramo istrajati, bez obzira ko je bio na vlasti.

Dolaskom Vladimira Novovića na čelo Specijalnog tužilaštva i trojice njegovih kolega, mnogo je urađeno u borbi protiv mafijaških struktura koje u Crnoj Gori postoje godinama i vezuju se za strukture u policiji, pravosuđu i politici. Mnogi me, pa i vi, pitaju zašto nismo uhapsili Mila Đukanovića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Crne Gore? Sa ovog mjesta premijera moram da budem ozbiljan i da prepustim nadležnima da svoj posao rade na osnovu dobijenih činjenica i podataka, a ne na osnovu priča. Mogu samo da kažem da u Crnoj Gori više nema privilegovanih i zaštićenih ljudi, kao što ih je bilo trideset godina, to je sigurno. Iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija.

Zbog vjeridbe o kojoj govorite, prijetili su vam smrću, posebno posle hapšenja osamnaest članova Kavačkog klana prošle godine.

– Evropol nam je pomogao u ovoj akciji, njihovi stručnjaci su nam rekli da takve akcije možemo da izvedemo samo u roku od 18 do 24 mjeseca od formiranja nove vlade, a mi smo to uradili posle 120 dana, jer je situacija jednostavno bila takva. Svi rukovodioci su bili fizički prisutni u Crnoj Gori i svi su uhapšeni, ali ih je istražni sudija pustio da se brane sa slobode.

Taj istražni sudija je posle pet dana otišao u penziju. Raspisana je nova potjernica, ali je većina njih već pobjegla iz Crne Gore. Ipak, u koordinisanim akcijama ovi zločinci su hapšeni u Srbiji, Sloveniji, Turskoj, pa čak i u Hrvatskoj. Ponosan sam na sebe i na sve ljude koji su se uključili u borbu protiv kriminala i korupcije u našoj zemlji i u tome moramo istrajati, jer jedino tako možemo napredovati. Desničarske strukture žele status kvo, da se ništa ne dešava. Toga više nema niti će biti.

Predsjednik Vlade Crne Gore postali ste krajem aprila ove godine, a u septembru je vašoj manjinskoj vladi izglasano nepovjerenje. Zašto se ovo dogodilo?

- U aprilu je za izbor vlade glasalo 45 poslanika od 81, a za impičment 50 poslanika, odnosno još pet. Ovo se desilo jer su se Đukanović i njegov DPS brzo predomislili, valjda je Đukanović mislio da ćemo posustati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da ćemo ih nekako zaštititi.

DPS je nakon toga bio protiv potpisivanja osnovnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a taj dokument, koji reguliše pravni okvir za sve vjerske zajednice, postoji od 2002. godine, odnosno punih 20 godina prije mene, a usvojen je tokom njegov mandat. Ključ za pad moje vlade u avgustu je borba protiv šverca cigareta i to je glavni razlog.

To su dva mjeseca kasnije platili Milo Đukanović i njegov DPS, jer su na lokalnim izborima doživjeli totalni krah, zapravo fijasko. Narod se ne može prevariti godinama, a pogotovo sada, kada su demokratski odnosi i pluralizam daleko razvijeniji nego ranije.

Sada postoje dva scenarija za izbor nove vlade, a ne treba zaboraviti da Milo Đukanović, koji je sada predsjednik Crne Gore, daje mandat budućem premijeru...

– Može se formirati nova vlada bez izlaska na izbore, ali predsjednik Đukanović trenutno nije raspoložen da taj mandat dodjeli bilo kome ko je izabran na prošlim izborima.

Tada je u punoj sjednici bio i Ustavni sud koji potvrđuje izborne rezultate. U međuvremenu, četiri sudije su po sili zakona otišle u penziju iz Ustavnog suda, a novi nije izabran.

Trenutno, čak i ako budu izbori, potreban je bar još jedan sudija da bi Ustavni sud imao kvorum za odluku, a u suštini nedostaju četiri sudije za normalno funkcionisanje. Zato apelujem na sve stranke u Crnoj Gori da se dogovore bez novih izbora i da što prije deblokiraju rad Ustavnog suda kako bi budući izbori uopšte bili mogući.

Vaš Ulcinj je prošle nedelje bio centar fudbalskog svijeta, a vi ste lično došli da pozdravite učesnike.

– Oduševilo me koliko su truda moji Ulcinjani uložili u ovu organizaciju i na kom je nivou prijem. Svi su se odrekli nečega da bi se ovo desilo. Neki su dali svoje hotele, restorane, prevoz, kafiće, hranu, platili prevoz avionom, autobusom. Na tome su radili više od tri mjeseca. Iskreno, ispalo je bolje nego što sam očekivao, a ponosan sam na organizatora i začetnika ove ulcinjske priče Pavla Pepđonovića, koji je biser našeg grada i regiona, a takvih je više, a ovo je dokaz da Crna Gora ima sposobne ljude koji su u stanju da naprave čudo, samo im treba dozvoliti da pokažu sve od sebe bez korupcije i kriminala. Ovaj primjer to najbolje dokazuje, ponosan sam, iskreno!

Na ovaj intervju ste došli bez osiguranja. Ako griješim, vidim da su tvoji tjelohranitelji udaljeni najmanje osam metara. Na večeri ste se družili sa svima, svako je mogao da vam priđe. Je li opasno?

- Ovdje sam u svom gradu sa svojim ljudima, ali obezbjeđenje je tu, ne plašim se - kazao je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:25