Абазовић / Фото-аутор: RADE KOPRIVICA
03/12/2021 u 07:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић на конференцији са Куртијем: Границе да учинимо невидљивим

За нас је ЕУ главни приоритет и завршна станица на реформском путу, поручио је вицепремијер

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић учествовао је на конференцији Seesox-a (South East European Studies at Oxford која је одржана на тему “Отворени Балкана и/или Европска унија”, а на конференцији је поновио свој став да се залаже за промоцију “европског духа”, а то значи да границе не треба мијењати, него их учинити невидљивим.

Абазовић је говорећи о односу Црне Горе према регионалним иницијативама, навео да наша држава снажно подржава сваки вид унапређења сарадње.

- За нас је ЕУ главни приоритет и завршна станица на реформском путу. Ако на Опен Балкан гледамо као алетернативу ЕУ онда ми нисмо за то, али нисам сигуран да је ова иницијатива у колизији са европским интеграцијама. Напротив, сваки вид дубље сарадње, водио би брже реформама. Циљ је да радимо на помирењу, али и на побољшању животног стандарда. Два су најважнија “стуба” трансформације региона - владавина права и економија - истакао је Абазовић.

На питање како се перцепира идеја Опен Балкан у Црној Гори, Абазовић је одговорио да је идеја од старта прилично лоше комуницирана.

- Ако људима кажете да је то идеја иза које стоје “великодржавни” пројекти, они су логично против. Али када им објасните да то заправо није истина и да је поента да више неће чекати на границима, да ћемо заједнички конкурисати за инфраструктурне пројекте и снажније се борити против организованог криминала, онда се перцепција мијења. Региону треба повјерење, а то је немогуће изградити ако у свему видимо непријатељство- закључио је Абазовић.

Поред Абазовића, на конференцији су учествовали и премијер Kосова Аљбин Kурти, Бујар Османи, министар вањских послова Сјеверне Македоније и Зеф Мази, главни преговарач Албаније са ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:29