Učesnici SEECP-a / - FOTO: MVP
05/06/2023 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a: Cilj je zajednička evropska budućnost

Završetak posla u domenu vladavine prava i obezbjeđivanja boljeg životnog standarda je na dobrobit svih građana

Predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović ugostio je danas u Budvi šefove diplomatija i visoke predstavnike zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na današnjem sastanku, koji predstavlja jedan od završnih događaja u okviru predsjedavanja Crne Gore SEECP-u, učestvovali su, između ostalih, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Kosova Donika Gervala Švarc, šefovi diplomatija Albanije i Sjeverne Makedonije, Olta Džačka i Bujar Osmani, generalni sekretari Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Centralnoevropske inicijative (CEI) Majlinda Bregu i Roberto Antonione.

Na ministarskom sastanku odobrena je Deklaracija čije se usvajanje očekuje na Samitu koji će okupiti šefove država i vlada krajem juna u Podgorici. Učesnici su čestitali Crnoj Gori na uspješnom predsjedavanju i doprinosu regionalnoj saradnji koja, kako su istakli, predstavlja ključni element za proces evropske integracije. Pozdravljene su aktivnosti posvećene bezbjednosnoj i ekonomskoj saradnji, održivom razvoju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iznova je osuđena ruska agresija na Ukrajinu i potvrđena zajednička solidarnost prema ukrajinskom narodu.

Abazović je tokom sastanka pozdravio dostignuća zemalja regiona na planu evropske perspektive u prethodnoj godini, navodeći da je glavni cilj svih nas članstvo u EU, intenzivnija saradnja i bezbjednost na jugoistoku Evrope. Na toj liniji, ukazao je na značaj završetka započetog posla u domenu vladavine prava i obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, na dobrobit svih građana.

Poželio je šefu diplomatije Sjeverne Makedonije, narednom predsjedavajućem, uspješno predsjedavanje.

Ministar Osmani je kazao da će u njihovom fokusu biti dobrosusjedski odnosi i saradnja, stabilnost i bezbjednost učesnica SEECP-a. Dodao je da je zajednički interes brži put ka EU, te da je u tom cilju potrebno prevazilaziti bilateralna nerazumijevanja i posvetiti se pomirenju i dijalogu.

Na marginama ministarskog sastanka predsjednik Vlade Abazović i šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani saglasili su se o potrebi daljeg intenziviranja međudržavne saradnje, posebno u kontekstu evropske integracije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 10:37