Dritan Abazović / - RADE KOPRIVICA
06/07/2022 u 12:09 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Nekima nije do Temeljnog ugovora, već do Europola, pozivam Konjevića da ne vrši pritisak

Naglasio je da će većina u petak biti kvalifikovana, te da će ispoštovati sve što je rekao

Temeljni ugovor će biti tačka dnevnog reda na sjednici Vlade u petak, a priča fašizma ne znam kome ide u prilog, naglasio je premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Tivtu.

 - Pozivam građane da isprate sjednicu, premijer je ako bude potrebe razbiti propagandu u paramparčad. Evropa razmišlja kako ide putem stabilizacije, ovdje ljudi hoće da izazovu destabilizaciju i da nas vrate u devedesete. Temeljni ugvor nema nikakav prioritet u odnosu na druge, samo je redovna tema. Prihatanjem podrške manjinskoj vladi prihvatili su i obavezu temeljnog ugovora. Ono što možemo da završimo za danas nećemo ostavljati za sjutra. Neću više da se bavim Temeljnim ugovorom, niti mi pada na pamet da potpadnem pod uticaj grupice ekstremista niti u Vladi niti van, radi apanaže. Neću vršiti pritisak ni na jednog ministra kako će se izjasniti, pozivam sve ministre da ne zovu druge da vrše pritisak, posebno ministra odbrane - kazao je Abazović.

Naglasio je da će većina u petak biti kvalifikovana, te da će ispoštovati sve što je rekao.

- Nije njima do Temeljnog ugovora, njima je do Europola. Saoppštiću sve što bude trebalo ako budem u prilci. Njih ne zanima Temeljni ugovor, da ih zanima ne bi CPC tretirali kao NVO. Ja od kad sam došao na vlast tretiram ih kao vjersku zajednicu. Naš glavni cilj je da idemo ka EU i da stvaramo ekonomiju i uslove za bolji standard građana. Mi nismo izazvali ovu krizu, ona neće zaobići i Crnu Goru - navodi Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Tivtu.

On je kazao da je Temeljni ugovor pitanje ministarstva pravde, a da je NATO pitanje ministarstva odbrane.

- Oni nisu za potpisivanje Temeljnog ugovora, već da ova stvar ostane rak rana ovog društva. Ako je njihovo razmišljanje dominantno nek se to preslika na Vladi. Ako se ne preslika, onda nek vide šta i kako je - rekao je predsjednik Vlade.

Poručlo je da nisu nikoga silili da podrži Vladu, a naveo je da je izjava predsjednika Mila Đukanovića bila odgovornija nego ministra vanjskih Raška Konjevića i ministra odbrane Ranka Krivojkapića.

- Agenda je fulirana i nemamo vremena za čekanje ni po jednoj tački. Đukanovićeva izjava je bila odgovorna, a svi su bili upoznati sa ugovorom. Prvo su rekli da je sve ok, pa je onda bila u pitanju preambula, a u njoj je isto zaštićen interes Crne Gore. 

Pozvao se i na knjigu Živka Andrijaševića, te naglasio da se on buni na ono što je i sam napisao u knjizi.

Što se tiče poligona na Sinjajevini, jasan je, na toj planini se neće graditi.

- Poenta ove teme je da nipodoštava ono što je radila prethodna vlada, a ne da se rješava ovo pitanje - dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:01