Фото: ТВЦГ, портал РТЦГ
17/09/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Нисам сигуран да је договор ДФ-а и Демократа у складу са Споразумом

Абазовић, у интевјуу ТВЦГ истиче да не пристаје да се истовремено са реконструкцијом изабере и Тужилачки савјет, те да је то тачка спорења преко које неће прећи

Потпредсједник Владе и лидер ГП УРА, казао је за ТВЦГ, да није сигуран да је договор ДФ-а и Демократа компатибилан са оним што предвиђа Споразум три стране из септембра прошле године. Каже да ако политичари уђу у Владу, то је нови моменат и, како додаје,  онда  треба  правити  комлетну  политичку Владу. Поновио је и став ГП УРА да је потребно прво изабрати Тужилачки савјет, па све остало. Поручује и да ГП УРА никада није бјежао од дијалога.

На питање чему је Црна Гора ближа ванредним изборима или реконструисаној власи, Абазовић је казао да, нажалост, Црна Гора, никако да изађе из политичких турбуленција.

-Мислим да су овакве ситуације биле познате и у ранијем периоду. Чему смо ближи показаће вријеме. Мислим да је обавеза свих политичких субјеката да се у овом тренутку понесу одговорно- казао је Абазовић, у интервјуу за ТВЦГ.

Он наводи да ГП УРА никада није бјежао од дијалога и да су увијек били посвећени тражењу најбољих рјешења.

-И сада ћемо то учинити. Сваки предлог, свака опција, свака понуда, свака идеја треба да се третира на један озбиљан начин. Али морамо да знамо да оно што су основни принципи развоја наше државе не могу бити нарушени. Како доћи до модела који ће бити функционалнији, бољи, продуктивнији за грађане Црне Горе то је нешто што ти заједнички разговори треба да донесу- истиче лидер ГП УРА.

-Нисам сигуран да је оно што је договор ДФ-а и Демократа компатибилан са оним што предвиђа Споразум три стране из септембра прошле године. У дијелу који се тиче експертске Владе то је јасно прописано у Споразуму, не говорим о другим принципима о којима ће неки субјекти морати да се изјасне- казао је Абазовић.

Ако се све нејасноће појасне, и ако се, како каже пронађу у томе, не види ништа спорно око било чега.

Он ипак наводи да би предлогом ДФ-а и Демократа Влада изгубила садашњи концепт, јер је предвиђено и 18 министарства и још неке промјене.

-То су све модели о којима морамо да поразговарамо на један озбиљнији начин. Ову власт чине три, а не двије коалциије. Ако они имају резервну варијанту, односно, ако имају неке друге политичке субјекте или посланике који би подржали њихов договор ми са тим немамо ништа спорно- каже Абазовић и додаје да ГП УРА зна зашто је ушао у Владу и желе да остану на тим принципима.

Он је подсјетио да у међувремену није изгласан Тужилачки савјет, није постигнут договор да се сви избори одрже у једном дану.

-Ми смо позивали Демократе и ДФ да као већи субјекти пронађу заједнички језик и они су пронашли, али исто тако ми морамо да знамо шта је то што је договор. Циљ је да сви заједно сједнемо и да они представе и ако то буде у складу са принципима онда ок...- истиче Абазовић.

Навео је и да је за њега Момо Копривица политичар експерти.

-Али ако може Момо Копривица, може и Андрија Мандић и онда може било ко... Због тих ствари треба да се видимо шта је дефиниција. Нијесам сигуран да је то компатибилно са Споразумом, ако је неко жели да га напусти и то је легитимна ствар. Све у политици има рок трајања, можда сада треба да имамо неки нови Споразум, ја сам за договоре- навео је Абазовић.

Експертска, политичка влада или нешто треће

На питање да ли ће ГП УРА прихватити политичаре у Влади, Абазовић каже:

-Уколико дође до тога да политичари уђу у Владу што није нелегитимно, ми имамо нови моменат, и онда треба да направимо комлетну политичку Владу. Ми морамо да изаберемо између експертске владе или политичке владе или нечега трећег- навео је Абазовић и додао да није поборник изазивања нестабилности.

Прво о Тужилачком савјету, па све остало

Он је казао и да му се не допада став ДФ-а и Демократа да ће се о реконструисаној Влади гласати заједно са Тужилачким савјетом.

-Што се нас тиче прво о Тужилачком савјету, па све остало. То ће бити наш принцип. Тужилачки савјет не може да чека било какве друге политичке договоре- поручио је потпредсједник Владе.

Било какво условљавање Тужилачког савјета је, како каже, неодговорно.

-Што се ГП УРА тиче прво Тужилачки савјет па све остало, а онда за столом да видимо што су рјешења и да ли их има- навео је Абазовић.

На питање да ли у редовима актуелне власти има оних који се плаше закона о поријеклу имовине, Абазовић је казао, како не зна, ко се плаши тог закона.

-Али знам да су се људи некако накостријешили на сваку помисао да би тај закон могао да ступи на снагу- навео је Абазовић и додао да је то најважнији закон у борби против корупције и криминала.

-Мене брине тај став колега и пријатеља из парламентарне већине, да ми не можемо да схватимо значај тога, и да сваком другом акту, дајемо више значаја од оног који треба да буде системски и који смо обећали грађанима- саопштио је Абазовић.

Он је навео како очекује да ће тај закон и прије 15. октобра ићи на јавну расправу која ће трајати најмање 20 дана.

-Садашња опозиција није жељела да дозволи смјене у Тужилачком савјету, зашто их је подржао један дио парламентарне већине то није питање за мене. Садашња опозиција не жели да се донесе закон о поријеклу имовине, раде све да обезглаве оно што ми радимо, а то је напад на организовани криминал, када то повежете са одређеним атацима, који се односе директно и на мене лично, али и на партију коју представљам, али и на посао који обављам, ја заиста не знам шта друго да размишљам него да ту постоји узрочно посљедична веза. Све друго нема рационална објашњења-навео је Абазовић.

Он је казао и да тужилаштво потире дио резултата које безбједносни сектор остварује.

-Да смо имали другачији ТС и неке друге људе на челним позицијама у тужилаштву ситуација на Цетињу не би достигла овај зенит- навео је Абазовић.

Случај заплијене кокаина води до одређених лица

Говорећи о заплијени 1.400 кг кокаина, Абазовић је казао да се акција радила са међународним партнерима.

“Ми смо дио великог међународног ланца и ми повећавамо свој кредибилтет. У моменту кад смо добили податке, обавили смо све на професионалан начин и ја сам много задовољан и ја неизмјерно цијеним оно што раде сви помоћници директора полиције и желим да истекнем рад Сектора за борбу против организованог криминала, који води Дејан Кнежевић”, навео је Абазовић.

Он је казао и да се та истрага наставља и да води до одређених лица.

-Очекујем да у партнерству са једном кредибилном међународном службом она добије и епилог- навео је Абазовић.

У том контексту казао је и како мисли да нема никаквих препрека за избор новог Тужилачког савјета и додао, да је то само ствар договора парламентарне већине у Црној Гори.

-А да ће за избор високих судских функција морати да буде неки шири компромис- навео је Абазовић.

Потврдио је да криминалне структуре врше притисак на њега, али је негирао да то чини Демократски фронт.

Није спремано убиство Порфирија 

Говорећи о наводима да се на Цетињу спремао напад снајпером на патријарха СПЦ Порфирија, Абазовић је казао да нема такве информације.

-Ми смо штићену личност увели у ватру. Свакоме ко је тога дана ишао на Цетиње била је угрожена безбједност. Да ли то подразмјева угрожавање живота то је питање. Не постоји податак да је припремано убиство Порфирија- казао је Абазовић.

Он је казао да је чињеница да је на Цетињу било употребе ватреног оружја, што је ситуацију чинило сложеном.

-Највећа пријетња је била да ћемо имати жртве, то се није десило. Нису се догодиле ни тешке повреде као ни напади на штићене личности- рекао је Абазовић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:46