Dritan Abazović / - FOTO: VLADA
14/02/2023 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Kontaktiraćemo kabinet predsjednice Moldavije, ANB će sve ispitati ako bude trebalo

On je, upitan da prokomentariše navode predsjednice Moldavije, istakao da će pokušati da stupi u kontakt sa njihovim kabinetom u cilju dodatnih pojašnjenja

Predsjednik Vlade Dritan Abazović naveo je da će pokušati da stupi u kontakt sa kabinetom predsjednice Moldavije u cilju dodatnih pojašnjenja tvrdnji da su neki crnogorski državljani umiješani u planiranje navodnog državnog udara u toj zemlji. Naveo je i da će, ako bude potrebno, ANB dodatno sprovesti sve aktivnosti. 

- Ako treba da naše bezbjednosne službe da rade dodatne provjere za naše građane i ako oni imaju neku informaciju više, mi smo raspoloženi da to čujemo. Ovo nikad ne bih povezivao za politiku vlade ili države ako postoje neki neodgovorni pojedinci. Zaista mi je grubo zvučalo ono što sam pročitalo, jer se stvorio utisak kao da država Crna Gora učestvuje u problemima u Moldaviji. Ako možemo da pomognemo, mi smo tu. Što se tiče negativnog uticaja Rusije, mi smo kompatibilni sa spolnjom politikom EU i politikom sankcija, istakao je premijer.

Naglasio je da Crna Gora daje doprinost tome kakav ne bi postidio nijednu evropsku državu.

- Pogledajte kolika je pomoć Crne Gore Ukrajini, pogledajte koliko je državljana Ukrajine u našoj državi. Mislim da je svaki komentar na vladinu politiku, a tiče se ruskog uticaja je potpuno neutemeljen. Ako se radi o neodgovornim pojedincima slobodno mogu diplomatskim kanalima ili kanalima službi da nas obavijueste i mi ćemo preko ANB sprovesti sve potrebne aktivnosti, zaključio je on.

Abazović je odgovarajući na pitanja novinara kazao da su ispoštovali ono što je bio izrečeni stav, da je 31. decembra 2022. godine završili program ekonomskog državljanstva.

- Sve aplikacije koje su stigle do tad su u obradi i ima ih. Ne znam tačno koliko, ali biće obrađeno. Sve što je stiglo posle ovog datuma se neće razmatrati. Što se tiče kineskog duga, za sada sve obaveze država realizuje bez problema. Moramo da nađemo način kako bi se to finansiralo, dodao je on.

Abazović je naveo da ekonomsko državljanstvo nije program koji je u koliziji sa interesima Crne Gore.

- Razumijem strahove EK, a mi koji bi da budemo članovi evropske porodice moramo da poštujemo pravila. Postoje zemlje EU koje imaju ekonomsko državljanstvo, mi moramo da vidimo postoji li neki vid koji bi nama bio prihvatljiv. S obzirom da smo mi sada u fazi završetka programa ne bih ga sad aktuelizovao, kazao je premijer odgovarajući na pitanja novinara ispred novoizgrađene zgrade CANU-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:43