Абазовић / Фото: Бојана Чупић
17/02/2022 u 19:30 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић о политичкој ситуацији: Могу Срби у Владу, али нисам за блокаде ДФ-а

Ово је њихова земља, исто колико и моја, казао је вечерас на конференцији лидер ГП УРА

Вицепремијер и лидер покрета УРА Дритан Абазовић казао је вечерас на конференцији за новинаре да су протести у организацији Демократске Црне Горе "добра ствар и добар тренинг за демократију".

- Нестали су политички монополи. То значи да демократија расте. Рекао бих да протести нису нешто претјерано масовни, али то је тренинг за демократију - казао је Абазовић. 

Везано за најављене блокаде Демократског фронта (ДФ), казао је да је против тога. 

- Они су се потрудили да дјелују конструктивно, а ако крену у блокаде које су краткотрајне мислим да ће највећу штету нанијети себи. Добро би било да подрже мањинску Владу, али видим да они мисле супротно. Важно је да се не изазове тачка гдје би могла да интервенише полиција и надлежни органи - оцијенио је Абазовић. 

На питање да ли Социјалдемократе Црне Горе и Социјалдемократска партија могу у владу, одговорио је да су имали субјекте који су били саставни дио Владе и субјекат који је од 2016. у опозицији.

- Ако треба да пронађемо шири консензус ја сам за то. Свако може у власт. Није добра прича Срби не могу у власт. Могу Срби у власт. Ово је њихова земља, исто колико и моја и свих људи који се осјећају као Црногорци и Бошњаци. Свако може у власт. У овом тренутку морамо да урадимо одређени бајпас, да бисмо након неких наредних парламентарних избора добили политичку владу. Имали смо шизофрену ситуацију прије 30. августа – земљу која у историји никад није промијенила власт. И сада имамо чудну ситуацију. Имамо међународну заједницу која тражи да направимо већину која је функционална и могла би да прогура идеју проширења, и сада морамо да нађемо рјешење које мора да релаксира односе. А након парламентарних избора нека владају партије које имају највише подршке-  рекао је Абазовић.

На питање да ли му је прихватљиво да се формира влада која ће имати подршку 41 или 43 посланика, Абазовић је рекао да би било сјајно да ту владу подржи 49 и више  посланика.

- Ако тог договора нема, може да буде други договор. Не морамо да имамо мањинску, можемо да имамо техничку владу или владу која ће само припремити изборе. Било би пожељно да консензус буде што шири - рекао је лидер ГП УРА.

Kоментаришући данашњи састанак са лидером СНП-а као и да су разговарали о кадровској структури у будућој мањинској влади, Абазовић је казао да се сваки дан сријеће са Владимиром Јоковићем.

- Разумијем СНП и много их цијеним. По мени је све људски и прихватљиво, тражимо најбоље рјешење. Јоковић ми је рекао да ће органи њихове странке на Главном одбору донијети одлуку да ли су спремни да партиципирају или не. Вољели би због помирења и те странке која је била подцијењена од стране ове Владе, било праведно да они буду активни партиципанти једне нове владе - истакао је Абазовић.

Навео је да тренутно што се тиче политичке ситуације не види да се ишта десило спектакуларно, било позитивно или негативно десило.

- Позивам колеге да дају решења и иницијативе и да пронађемо компромис. Лоша је ствар што немамо Владу, то је истина, али мислим да ћемо је имати ускоро. Ако не може да се нађе мандатар нека се мандат врати грађанима и да се  иде на изборе- закључио је Абазовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:11