Dritan Abazović / - TVCG
29/07/2022 u 22:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović odgovorio Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan, svako odgovoran za svoje poteze

Pitanja koja izazivaju nedoumice treba sklanjati sa dnevnog reda na način da se svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori omogući potpuno adekvatan i isti tretman, rekao je Abazović.

Crnogorski premijer Dritan Abazović ponovio je u petak uveče da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravcoslavnom crkvom(SPC) biti potpisan bez obzira na najave Demokratske partije socijalista da će tražiti glasanje i nepovjerenju Vladi i skraćenje mandata Skupštini.
Abazović je rekao da "pitanja koja i dalje izazivaju neku nedoumicu treba sklanjati sa dnevnog reda na način da se svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori omogući potpuno adekvatan i isti tretman".

On je to kazao komentarišući stav predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da "ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC kakav je sada pokrenuće inicijativu za smjenu Vlade".

Premijer je kazao da "razumije politički kontekst te izjave i nije za varijante da se uslovljava Vlada".

"Vlada ima svoj programa rada, svi su bili upoznati kada su iskazali podršku Vladi šta će biti zadaci, ovaj zadatak moramo da završimo da bi mogli da se bavimo drugim stvarima. Čeka nas jako teška jesen, čekaju nas problemi koji nisu generisani u Crnoj Gori nego van i mi moramo da rešavamo životni standard građana", rekao je Abazović Televiziji Crne Gore.

Dodao je da "pitanja koja i dalje izazivaju neku nedoumicu treba sklanjati sa dnevnog reda na način da se svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori omogući potpuno adekvatan i isti tretman".

"Tako da će se to definitivno desiti, u ovoj ili onoj formi, ali ukoliko neko poslije toga povuče politički potez, ništa, svi ćemo snositi odgovornost za ono što će biti", rekao je Abazović. 

Kako je naveo, kada je riječ o izboru najvećih funkcionera sudske vlasti, odnosno članova Ustavnog suda ili Sudskog savjeta i dalje ostaje kao opcija.

"Mi imamo sjutra šansu da glasamo za Sudski savjet, nemojte misliti da je sve na Vladi, mi se ne možemo baviti poslom  poslanika. To je to. Svi zadaci koji se tiču Vlade, sve ono što jeste evropska agenda, Vlada je u sto dana ispunila, i to će obznaniti 4.avgusta, kada se i navršava sto dana rada vlade. Ono što je moj apel jeste da se služimo algoritmom koji smo zajednički dogovorili, i da iskoristimo ovaj period, naredna dva dana kada završava proljećno zasjedanje Skupštine, da se izglasa Sudski savjet. Kada je riječ o Ustavnom sudu, očekujem da izaberemo sva četiri člana, na vanrednom zasjedanju koje može da bude održano, po mom sudu, početkom septembra. To bi bilo dovoljno da te pozitivne stvari uđu u izvještaj EU vezano za Crnu Goru", istakao je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:53