Дритан Абазовић / - BOJANA CUPIC
20/05/2022 u 19:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Абазовић организовао пријем поводом Дана независности: Црна Гора мора корачати европским путем

Он је нагласио да се не смије дозволити да непоштовање другачијег мишљења производи поларизацију унутар друштва, одбојност према држави и њеним симболима

Премијер Дритан Абазовић у Вили Горица организoвао je пријем поводом 21. маја Дана независности, а том приликом је поручио да Црна Гора мора корачати европским путем гдје ће живот сваког њеног грађанина бити бољи и квалитетнији. 

- Прије 16 година Црна Гора је, након скоро вијека, поново постала независна држава, а њена застава се завијорила на јарболу породице Уједињених народа. Процес њене обнове, није био ни једноставан, ни лак – већ прожет бројним питањима и различитим погледима на црногорску будућност. Ипак, док се у нашем непосредном окружењу о државном статусу одлучивало оружјем, црногорски грађани, показавши зрелост и толерантност – обновили су независност пером. Вјековни суживот нашег друштва положио је велики испит - навео је он.

Према Абазовићевим ријечима, данас, шеснаест година након 2006. године, док славимо овај велики и историјски датум наше државе, потребно је да се запитамо јесмо ли довољно учинили да Црну Гору оснажимо и учинимо прихватљивом за све.

 - Наша интенција је да овај дан славе сви грађани и грађанке наше државе, без обзира како су гласали прије шеснаест година, како се изјашњавају и ком се Богу моле. Зато ме посебно радује то што сте ту вечерас и ви који сте 2006. године будућност Црне Горе другачије видјели, представници свих нација и вјера. Тврдим да без свих вас нема ни помирене и развијене Црне Горе. Наша радост неће бити потпуна ако 21. мај не славимо сви заједно - казао је премијер.

Он је нагласио да се не смије дозволити  да непоштовање другачијег мишљења производи поларизацију унутар друштва, одбојност према држави и њеним симболима.

 - Томе морамо стати на крај јер нема већег противника просперитетну и богатству Црне Горе од вјештачких подјела у друштва. Ваше многобројно присуство вечерас овдје, доказ је да ово друштво може да окупи и ако различито мисли. Посебно сам срећан јер видим велики број представника грађана у парламенту, из скоро свих политичких субјеката, што јасно говори о политичком и друштвеном сазријевању Црне Горе. То је слика коју наши грађани желе да виде. Тиме шаљемо поруку и “свијету” да је Црна Гора уједињена и одлучна да крене напријед - нагласио је он.

Абазовић је истакао да Црна Гора жели нову друштвену парадигму.

 - Некада смо се борили за државно-правни статус Црне Горе, а данас се боримо за њен друштвени карактер. Зато је данас борба за државу једнаких шанси, европске будућности, социјалне једнакости, јаких и независних институција - борба за националне интересе Црне Горе. Управо због тога, желим да се Црне Горе сјетимо чешће и да љубав према њој исказујемо свакодневно, поштујући њен Устав, законе и институције, плаћајући порез, чувајући њену природу и сва њена богаства. Тиме ћемо изградити систем који неће зависити од партија на власти, већ од духа и слова закона. Земља владавине права и функционалних институција система је идеал од ког Црна Гора не смије никад да одустане. Што су оне јаче, јача је и Црна Гора - истакао је он.

Како је напоменуо - "ако бирамо између тога да наша дјеца уздигнуте главе равноправно корачају са својим вршњацима из цијеле Европе, и још потрошених година у балканским међама, свађе и неслоге, молим вас да изаберемо ово прво."

 - Немамо луксуз да још једну генерацију изгубимо у балканским сулудостима и вјетрометинама. Дубоко сам увјерен да смо око овог питања сложни – Црна Гора мора непоколебљиво корачати европским путем гдје ће живот сваке њене грађанке и грађанина бити знатно бољи и квалитетнији. Црна Гора је земља различитости. То је њено највеће богатство, могућност и шанса. Прихватимо и научимо да разумијемо једни друге и неће бити спотицања на путу до наших циљева. Независност смо обновили, хајде да обновимо и препородимо наше друштво. Да обезбиједимо животни стандард достојан будућности наше дјеце - поручио је он.

Абазовић је навео и да је циљ свих апсолутно исти -  боља и европска Црна Гора.

 - Зато, умјесто вратоломија прошлости изаберимо европске хоризонте. Вријеме је да се Црна Гора окрене себи и да генерације оних који су се борили за различите идеје створе будућност за генерације које долазе. То је визија у којој је највећи доказ патриотизма поштовање закона, у ком број сати проведених стварајући ту нову вриједност говори више од ријечи о љубави према Црној Гори, у ком постоји поштовање према онима који не мисле исто, док се поштовање другог и другачијег од малих ногу учи од куће. Једино тако се воли наша Црна Гора - рекао је он.

Поручио је да ћемо само на тај  начин ћемо бити достојни историје славних предака, зарад свијетле будућности наших потомака.

 - То је једини пут како да постанемо прва наредна чланица Европске уније, чиме ће коначно завршити једно и почети ново историјско путовање земље која својим бићем и духом припада великој породици европских народа - навео је премијер.

Пријем је почео у 19 сати, а премијер је угостио званице из законодавне, извршне и судске власти, дипломатског кора, те званице из јавног и културног живота Црне Горе.

На референдуму 21. маја 2006. године, већина грађана изјаснила се за независну Црне Гору. Независност Црне Горе проглашена је 3. јуна 2006. године, док је 28. јуна исте године наша земља постала 192. чланица Уједињених нација, а 11. маја 2007. године чланица Савјета Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
28. jun 2022 15:16