/ - FOTO: VLADA CG
03/04/2023 u 14:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Politički procesi u Crnoj Gori znače sazrijevanje demokratije

Sastanak je bio prilika da se predstave rezultati koje je Crna Gora ostvarila u dijelu evropske perspektive, ali i da se razmotre budući koraci koji su neophodni na putu prema punopravnom članstvu u EU

Politički procesi u Crnoj Gori znače sazrijevanje demokratije i približavanje prioritetnom cilju - članstvu u EU, poručio je danas predsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović, tokom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, u Rimu.

Abazović boravi u Italiji na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija, koji je domaćin sastanka sa šefovima diplomatija država Zapadnog Balkana, na kojem učestvuju i evropski komesar Oliver Varhelji kao i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom.

Predsjednik Vlade je tokom izlaganja na sesijama u okviru sastanka – „Evropski integracioni proces Zapadnog Balkana: put naprijed“ i „EU – Zapadni Balkan: zajedničko osnaživanje saradnje“, istakao potrebu za snažnijim djelovanjem u adresiranju reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja kao neophodnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Ohrabruje činjenica da se proces priključenja EU oslanja na zasluge i objektivni napredak svake od država kandidata“, naglasio je Abazović.

Predsjednik Vlade se takođe osvrnuo na tekuća geopolitička dešavanja koja oblikuju međunarodnu scenu, te podsjetio da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovela do apliciranja Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU. „Ovo je bio i podsjetnik EU na politiku proširenja i neokončani posao sa zemljama Zapadnog Balkana“, naglasio je on. Kako je rekao, „zamor od proširenja“ više nije aktuelan jer je postalo jasno da je politika proširenja geostrateška investicija u stabilnu i snažnu Evropu, bazirana na demokratskim vrijednostima.

Tokom druge sesije, na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana, odnosno kreiranja modela za zajedničko osnaživanje saradnje, predsjednik Vlade Abazović je podsjetio na značaj Samita Berlinskog procesa, održanog u Berlinu tokom prošle godine, koji je rezultirao trima regionalnim sporazumima o mobilnosti.

Kako je rekao „to je bio poseban signal obnovljene posvećenosti Zapadnog Balkana evropskoj integraciji, a uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta kroz ove sporazume je osnov za buduću integraciju regiona u Jedinstveno tržište EU “. Naglasio je da se ratifikacija ovih sporazuma očekuje na sjednici Skupštine koja će početi sjutra, 4. aprila.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i komesar za susjedstvo i proširenje EU i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom. Predsjednik Vlade se susreo i sa šefom italijanske diplomatije, kojom prilikom je istaknuta izuzetna saradnja dvije zemlje, sa naglaskom na savezništvo u NATO-u, kao i podršku Italije našem evropskom putu.

Sastanak je bio prilika da se predstave rezultati koje je Crna Gora ostvarila u dijelu evropske perspektive, ali i da se razmotre budući koraci koji su neophodni na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:28