Dritan Abazović / - FOTO: GOV.ME
25/09/2023 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović pozvao srpski i albanski narod da se pomire: Sve ste probali, probajte i to, svima će biti dobro

Najoštrije je osudio nasilje i ubistva

Premijer Dritan Abazović komentarišući dešavanja na sjeveru Kosovu, kazao je da takva situacija ” može lagano da se prelije u neki sukob većih razmjera”, i apelovao na albanku i srpsku stranu da probaju da se pomire.

- Tragedija i nastavak jedne katastrofalne balkanske politike iz koje nažalost mi kao region ne možemo da izađemo - rekao je Abazović u izjavi za medije nakon održanog predavanja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Najoštrije je osudio nasilje i ubistva.

- Zaista smo svi bili potrešeni. Ovakva situacija može lagano da se prelije u neki sukob većih razmjera, da ima katastrofalne posljedice po sve. I ovako je katastrofa, imamo ono što nismo željeli da imamo, a to je krv na ulicama. Crna Gora ostaje pri onome što je i do sada zastupala – mi mislimo da politika 90-ih mora da se završi. Narodi na ovim prostorima  su probali sve osim pomirenja - poručio je Abazović.

Apelovao je na srpski i albanski narod da konačno probaju da se pomire.

- Sve ste probali, probajte da se pomirite. Vjerujem da će svima prijati, svima će biti dobro. Probajte to što niste probali nikad, u suprotnom svi ćemo biti u nekom velikom problemu - naglasio je Abazović.

Abazović je kazao da su zadovoljni sa istražnim radnjama koje se vrše u slučaju Tunel.

- Koristiću priliku, pošto smo u Beorgadu, da se zahvalim nadležnim organima Srbije na podršci s obzirom da lica koja se potražuju su državljani Srbije. Mislim da ćemo uskoro imati konkretne rezultate - naglašava Abazović.

Poručuje da ovo neće poremetiti njihovu “istrajnu borbu protiv organiozovanog kriminala i korupcije”.

- Crna Gora je odlučna da se do kraja izbori sa mafijom u svim njenim segmentima, bilo da se radi o narko kartelu ili nekim drugim segmentima društva, ali i sa pojedincima unutar institucija sistema nezvisno da li su oni dio sudske, zakonodavne ili izvršne vlasti, a kji zapravo ne rade u skladu sa Ustavom i zakonima, ne štite državne interese nego su u službi organizovanih kriminalnih grupa - istakao je Abazović.

Komentarišući proces formiranja 44. Vlade, premijer u tehničkom mandatu kaže da ukoliko uspiju čestitaće, a ako ne ponudiće nova rješenja.

- Mi smo u procesu formiranja nove vlade. Inicijativa nije i ne treba da bude kod nas. Ljudi imaju pravo i legitimno da biraju svoje partnere. Ukoliko uspiju mui smo tu da čestitamo, ukoliko ne, ponudićemo nova rješenja -rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2023 16:05