Dritan Abazović / - FOTO: VLADA CRNE GORE
22/11/2022 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Promovišemo vrijednosti međunarodnog mira i bezbjednosti

Iz Vlade su rekli da se deveti Globalni forum Alijanse civilizacija u Fesu održava pod nazivom "Prema Alijansi mira: živjeći zajedno kao jedno čovječanstvo" i da okuplja delegacije država članica Grupe prijatelja UNAOC

Premijer Dritan Abazović učestvuje danas na devetom Globalnom forumu Alijanse civilizacija (UNAOC) u Fesu.

-Promovišemo vrijednosti međunarodnog mira i bezbjednosti, jedinstva, solidarnosti i tolerancije. Ostajemo posvećeni promoter multilateralizma, snažnijeg i ujedinjenog globalnog djelovanja. Danas učestvujemo na 9. Globalnom forumu - poručio je Abazović na Tviteru.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazovića su u Fesu dočekali ministar vanjskih poslova Maroka Naser Burita i visoki predstavnik UNAOC i bivši ministar inostranih poslova Španije, Migel Anhel Moratinos.

Navodi se da Alijansa okuplja globalnu mrežu partnera u cilju unapređenja multikulturalnih veza između različitih etniciteta i zajednica.

-Primarna misija UNAOC jeste postizanje kolektivne političke volje i mobilizacija raspoloživih resursa za osnaživanje međukulturalnog dijaloga i saradnje između zemalja, naroda i zajednica, kako bi se prevenirali konflikti i promovisala socijalna kohezija - ističe se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da se deveti Globalni forum Alijanse civilizacija u Fesu održava pod nazivom "Prema Alijansi mira: živjeći zajedno kao jedno čovječanstvo" i da okuplja delegacije država članica Grupe prijatelja UNAOC koje će tretirati teme od globalnog značaja.

-Od nasilnog ekstremizma, terorizma i govora mržnje na internetu do uloge vjerskih lidera, žena i mladih, obrazovanja i revitalizovanog multilateralizma u aktuelnom trenutku - kaže se u saopštenju.

Učešće Crne Gore na forumu Alijanse civilizacija predstavlja još jednu ilustraciju posvećenosti i značaja koji država pridaje vrijednostima međunarodnog mira i bezbjednosti, zajedništva, solidarnosti i tolerancije, ali i tretiranju izazova i fenomena kao što su nasilni ekstremizam, terorizam i govor mržnje.

-Na Forumu se Crna Gora promoviše kao kredibilni činilac regionalnih i međunarodnih odnosa, ali i privržen promoter multilateralizma, snažnijeg i ujedinjenog globalnog djelovanja - istakli su iz Vlade.

Na Forumu učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, ministri vanjskih poslova Turske, Španije, Saudijske Arabije, Luksemburga, Portugala, ali i predstavnici preko 40 zemalja svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:23