/ - SASAMATIC
19/06/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović sa Medoks i Gerasimenkom uoči Konferencije o obnovi Ukrajine: Crna Gora prepoznat i cijenjen partner

Britanska ambasadorka i ukrajinski ambasador zajednički su konstatovali da je dosadašnja pomoć Crne Gore, prevashodno u političkoj, humanitarnoj i vojnoj sferi – prepoznata i cijenjena

Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas britansku ambasadorku Karen Medoks i ukrajinskog ambasadora Olega Gerasimenka povodom predstojeće Konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu koja je nastavak serije međunarodnih skupova o oporavku Ukrajine koja je pokrenuta 2017. godine.

-Abazović je istakao da će učešće na predstojećoj konferenciji biti još jedna potvrda sveobuhvatne crnogorske podrške Ukrajini. U tom smislu, istakao je značajnom činjenicu da na konferenciji učestvuju brojne države, mimo EU i NATO, što govori da u svijetu postoji široki konsenzus podrške Ukrajini u otporu invaziji Rusije - saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Britanska ambasadorka i ukrajinski ambasador zajednički su konstatovali da je dosadašnja pomoć Crne Gore, prevashodno u političkoj, humanitarnoj i vojnoj sferi – prepoznata i cijenjena.

- Naglasili su da je cilj predstojeće konferencije da se uspostavi ekonomska i socijalna stabilizacija zemlje, kao i oporavak od posljedica rata. Planirano je da konferencija u Londonu bude nastavak prethodne iz Lugana, koja okupila oko 60 zvaničnika i predstavnika značajnih međunarodnih organizacija - navodi se u saopštenju.

Na poziv ministara vanjskih poslova Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dmitra Kulebe i Džejmsa Kleverlija, predsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovaće na Konferenciji o oporavku Ukrajine koja se održava u periodu 21. i 22. juna u Londonu.

- Format je osmišljen sa ciljem okupljanja međunarodnih partnera radi mobilizacije međunarodne podrške u trenutnim i poslijeratnim aktivnostima oporavka zemlje - navodi se u Predlogu platforme koji je objavila Vlada Crne Gore.

Planirano je, kako se ističe, da Vlada Ukrajine, ujedno, predstavi najnovije informacije o napretku zemlje u skladu sa planom Nacionalnog oporavka zemlje, kao i procjene bezbjednosne situacije i viziju poslijeratne ekonomske budućnosti, uz mogućnost međunarodnih partnera da podrže proces oporavka.

 - Konferencija predstavlja jedan od ključnih foruma međunarodne zajednice koji se održava na visokom nivou, sa ciljem pružanja podrške Ukrajini i njenom narodu u naporima za nastavak oporavka i rekonstrukcije, zbog razornih gubitaka i štete nanijete ruskom agresijom na ovu zemlju. Ujedno, predstavlja priliku da se, još jednom, potvrde uvjerenja da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro povratiti imidž slobodne i perspektivne zemlje - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:08