sa sastanka / - BOJANA CUPIC
10/08/2022 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Crna Gora vrijednosno pripada Zapadu i želi biti dio EU

Crna Gora može biti savršen primjer da se proces proširenja održi živim, naglasio je premijer

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ugostio je danas novoimenovanog ambasadora Njemačke u Crnoj Gori,  Petera Feltena.

Premijer je poželio dobrodošlicu novom njemačkom ambasadoru, izrazivši uvjerenje da će se lijepo i ugodno osjećati u našoj zemlji. Abazović je ocijenio da su odnosi između dvije države na veoma visokom nivou i da je Njemačka jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore čija je podrška na našem evropskom putu i te kako značajna.

- Crna Gora vrijednosno pripada Zapadu i želi biti dio EU. Iskreno se nadamo da ćemo tokom Vašeg mandata postići istorijske rezultate za našu državu. Crna Gora može biti savršen primjer da se proces proširenja održi živim, naglasio je premijer Abazović.

Razgovarajući o geopolitičkim dešavanja u Evropi, predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora u potpunosti slijedi EU i NATO spoljnu i bezbjednosnu politiku, što je jasno dokazala u prethodnom periodu, naročito kroz odnos prema agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

- Njemačku i Crnu Goru karakterišu odlični međudržavni odnosi. Crna Gora pripada zajednici država koje baštine evropske i civilizacijske vrijednosti, što je pokazala Vlada i stavom prema ratu u Ukrajini, naglasio je ambasador Felten.

Njemački ambasador je istakao da je Crna Gora napravila začajne pomake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i izrazio nadu da ćemo završiti sve domaće zadatke u poglavljima 23 i 24, što će biti prepoznato i vrednovano od strane Berlina i Brisela. On je istakao uvjerenje da će se samit u okviru Berlinskog procesa na nivou predsjednika Vlada, čiji će domaćin biti kancelar Šolc, održati na jesen i naznačio važnost donošenja konkretnih projekata u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, energetike i očuvanja životne sredine, kako bi građani država Zapadnog Balkana osjetili opipljive rezultate.

Abazović i Felten su izrazili zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska specijalnog predstavnika Njemačke za Zapadni Balkan, Manuela Saracina, početkom septembra koji će dati dodatan impuls odnosima dvije države. Tokom razgovora razmijenili su mišljenja i o unutrašnjim političkim prilikama u državi, ali i važnosti njemačkih investicija za Crnu Goru, posebno u oblasti energetike

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2022 22:29