Abazović sa studentima Univerziteta Tulan / - FOTO: VLADA CG
23/09/2023 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović sa studentima Univerziteta Tulan: Crna Gora od Jugoslavije do EU

Abazović je studentima detaljno opisao put Crne Gore od nezavisnosti, do učlanjenja u NATO, ali i izazovima sa kojima se susrijeće savremena Crna Gora na svom putu ka EU

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović održao je juče panel predavanje studentima Univerziteta Tulan u Nju Orleansu. On je sa studentima političkih nauka tog prestižnog univerzitata razgovarao na temu “Crna Gora od Jugoslavije do EU”.

Abazović je studentima detaljno opisao put Crne Gore od nezavisnosti, do učlanjenja u NATO, ali i izazovima sa kojima se susrijeće savremena Crna Gora na svom putu ka EU.

“Naš primjer je jedinstven u svijetu, od početka našeg parlamentarnog života, do prvih demokratskih promjena prošlo je više od 100 godina. Međutim, razbijanjem političkih monopola sad se stvari odvijaju brže, ali potraga za društvenim konsenzusom i dalje traje”, saopštio je Abazović studentima.

image

Abazović sa studentima Univerziteta Tulan

- FOTO: VLADA CG

Premijer je govorio i tome kako je proces stvaranja pravne države usporen u sistemima koji su dugi niz godina imali napromjenjivu vlast ali i otvorenom modelu ekonomije koji Crna Gora treba da prihvati. Ponovio je da je naša država sa najboljom perspektivom u regionu i da EU mora otvoriti vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

Studente je interesovalo kakvi su odnosi Crne Gore i SAD, kao i šta je tajna u dobrom menadžiranju odnosa sa susjedima.

Univerzitet Tulan je rangiran u 50 najboljih u svijetu i na njemu, između ostalih, radi čuveni Valter Isakson, koji je pisao biografije najvećih umova svijeta. Ovom prilikom profesor Isakson je Abazoviću poklonio svoju novu knjigu, a radi se o biografiji Elona Maska.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 05:47