Абазовић: Желимо да промовишемо либерални контекст слободе вјероисповијести / - Влада ЦГ
15/05/2022 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Абазовић: Спреман сам да потпишем Темељни уговор са СПЦ

Желимо да промовишемо либерални контекст слободе вјероисповијести, гдје сваки вјерник има иста права, поручио је Абазовић

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је у интервјуу за Дојче веле да је иницијатива Отворени Балкан у складу са Берлинским процесом и поручио је и да је спреман да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом.

Абазовић је, говорећи о Отвореном Балкану, оцијенио да је све што се може искористити као средство за брзу интеграцију у ЕУ добра ствар.

„За мене је ситуација једноставна и не треба је драматизовати“, поручио је он.

На питање да ли је то против Берлинског процеса, одговорио је одречно.

"Они су међусобно компатибилни. Проблем је што људи на Западном Балкану покушавају да драматизују свако питање", рекао је Абазовић и нагласио да иницијативе попут Берлинског процеса, ЦЕФТА и Отвореног Балкана имају као заједничку поруку регионалну сарадњу.

Абазовић је оцијенио да је региону потребно више повјерења, боља комуникација, заједнички пројекти и више сарадње између влада, а мање тензија и деполаризације.

"За то треба да вјерујемо једни другима и да ниједан предлог који долази преко границе не видимо као на нешто непријатељско", поручио је Абазовић.

Он је нагласио да Црна Гора не доживљава сусједе као непријатеље, већ као комшије и пријатеље.

"Можда моја теза није тачна, али ја чврсто вјерујем у њу, а то је да је национализам дубоко везан за корупцију. А политичке елите које желе да промовишу национализам, не раде то због патриотизма, већ да би одржале статус кво и спријечиле изградњу институција. Јер када будемо градили институције, а ту не мислим само на Црну Гору, већ и на регион, када будемо изградили јаке институције онда ће и односи међу људима бити бољи, без обзира коју државу или вјерску групу представљају" , навео је Абазовић.

На питање да ли ће потписати Темељни уговор са СПЦ, Абазовић је рекао да када постоји уговор који је у складу са законом и Уставом, онда нема проблема да он буде потписан.

"А ако говоримо о томе да ли ћу потписати споразум са СПЦ? Да! Спреман сам да потпишем без икаквим проблема. Желимо да промовишемо либерални контекст слободе вјероисповијести, гдје сваки вјерник има иста права", поручио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
29. jun 2022 06:45