Abazović / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
04/08/2022 u 13:42 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Temeljni ugovor nije potpisan tajno, šef granične policije nek objasni zašto nije spriječio šverc

On je upitan zašto je Temeljni ugovor potpisan tajno i da li će vlada preživjeti 19. avgust

Temeljni ugovor nije potpisan tajno, a 31. jula nisam znao da će on biti parafiran 3. avgusta, kazao je premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanje novinara. Imao je poruku za šefa granične policije Vaska Akovića koji je podnio ostavku zbog ulaska patrijarha Porfirija u Crnu Goru

On je upitan zašto je Temeljni ugovor potpisan tajno i da li će vlada preživjeti 19. avgust.

 - Mi smo imali formu i odrganizovali smo sastanak, to se svaki dan dešava u ministarstvima. Oni su htjeli zbog ukupne klime,, između dvije varijante da bude na presu ili ovako privatno i zatvoreno, oni su odredili da bude ovako. Ja kažem 31. jula da ne znam tačan datum potpisivanja, jer tad nisam znao da će biti trećog avgusta. Patrijarh je bio u Hrvatskoj i desilo se da bude to treći, lično mislio sam da će biti 6. ili 14, prilikom dolaska patrijarha u Herceg Novi. zadovoljan sam što su nekom planovi poremećeni da izazove sukobe. Ja sam rekao da neće biti nikakve pompe i ja sam bio u pravu. Nije potpisan tajno potpisan je ispred 30 ljudi, nisu bili pozvani mediji, ali su obaviješteni nakon što je procedura obavještena - naglasio je on.

image
Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Abazović je naveo da se o ugovoru priča 10 godina a poslednjih 20 puta baš intenzivno.

- Ja sam govorio da će biti uskoro,a  ministar pravde početkom avgusta, napomenuo je Abazović.

Poručio je šefu granične policije da nije problem bio patrijarh, nego njegov lični problem koji je juče iskoristio.

 - Šef granične policije ima lični problem da ne može ostane na tom mjestu, a pitao bih ga što se radi sa švercom preko graničnih prelaza. Ovo je iskoristio prelazak patrijarha, ja bih šefa upitao zašto nije spriječio šverc u prethodnom periodu - kazao je Abazović.

Ne zna da li će vlada preživjeti 19. avgust, a istakao je da neće politički preživjeti oni koji su pokrenuli tu proceduru.

- Svako ko pritisne zeleno svijetlo tog dana želi da CG vrate nazad. Oni žele da nas vrate u blato nacionalizma. Ovo je sukob dvije ideje i dva svijeta, progresivnog i regresivnog. Motiv se kristališe, nije Temeljni ugovor motiv za rušenje Vlade.Ja ću 19. poći u Skupštinu pa ću reći šta je to Temeljni ugovor promijenio u životu svakog građanina. Da li su crkve stavljene na točkove i povedene za Čačak. Ovo su tražili da se potpiše u oktobar da bi se izazvao haos kao na Cetinju, da bi dobili izbore u Podgorici. S obzirom da sam prošao 4. i 5. septembar i da sam ponosan što je prošlo bez žrtava, ja sam sve učinio da se ti dani ne ponove. Vidjeli ste organizaiconu perfekciju koja nikog nije poremetila, nije bilo protesta u Crnoj Gori oko Temeljnog ugovora - naveo je Abazović.

Naglasio je da je dosta svađa i podjela, kao i da treba da se posvetimo drugim temama, koje nekima ne odgovaraju zbog glasača.

- Dok budem na čelu Vlade vodiću se državnim interesima CG i samo me to interesuje. Mislim da je državni interes u ovih sto dana zaštićen. Mislim da se moramo pripremiti za jesen i za zimu i da na proljeće idemo na izbore - istakao je on.

Naglasio je da od prvog dana ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić nisu dio tima.

- Vode dva značajna resora, a ponašaju se kao da su opozicioni poslanici. Umjesto da se bave domenima resora, oni od jutra do mraka razmišljaju kako da urade nešto protiv vlade. Nije mi jasno kako DPS postaje talac SDP-a i kako prihvataju da budu dio ekstremističke grupe i da prisvajaju takve glasove. To sam rekao i Đukanoviću. Svako ima svoj put,  izgleda da je desnica u modi i ne navijam da ona jača - istakao je premijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:40