ДРИТАН АБАЗОВИЋ / - ФОТО: ГП УРА
16/03/2022 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Тренутно имам подршку мањина, СНП и Црно на бијело

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да је повјеравање мандата Абазовићу да формира владу Црне Горе доказ еманципације Црне Горе, али и да и даље постоји услов за подршку мањинској влади

Разговор између Грађанског покрета Ура и опозиционих партија који је почео данас у 14 часова и хотелу Хилтона завшен је. Потпредсједник Владе Дритан Абазовић и мандатар за састав нове Владе казао је након састанка да све иде као финишу и да мањинску владу за сад подржаваjу мањине, Црно на биjело и СНП.

Абазовић је након састанка новинарима казао да је задовољан данашњим састанком и да је он свој дио скоро завршио.

Мањинске партиjе, коалициjа Црно на биjело и Социjлаистичка народна партиjе jе оно што би тренутно требало да чини владу. Мандатар jе близу да заокружи причу, а да ли jе довољно за подршку у парламенту видjећемо”, рекао jе Абазовић новинарима, након данашњег вишечасовног састанка.

Абазовић jе рекао jе и како jе ДПС имао конкретниjи приступ, врло прихватљива њему као мандатару.

"ДПС jе изнио четири услова"

- То су здравствена ситуациjа, економска, услов коjи се односи на безбjедносну ситуациjу и агресиjу на Украjину и деблокаду европског пута.

Казао jе да ту нема ту ничега спорног. Jедан се односи на агресиjу Русиjе на Украjину, други на ковид мjере, трећи на очување постоjећих и налажење нових инвестирора и четврти на деблокаду европског пута”, нагласио jе Абазовић.

Додао jе и да се нада,да ће сjутра успjети да приближи' СД и СДП са СНП-ом."

Он jе истакао да jе СНП  донио одлуку да jе за улазак у владу.

- Ако су ревидирали став са чиме нисам упонат вjеруjем да ће ме упознати.

Абазовић увjерава да ће се одблокирати Скупштина тако што ће, преовладати став да Страхиња Булаjић не може грађане и политички систем да држи као таоце.

- Ако ДФ жели да понизи државне институциjе Црне Горе направиће себи наjвећу штету,  себе ће дисклавлифиоквати -  нагласио jе.

Ако неће Булаjић да закаже сjедницу онда ће то учинити неко други. Казао jе и то што ради Булаjић да jе кривична одговорност.

Казао jе да сjутра долази на сjедницу Владе. 

- То да не долазимо на сjедницу jе посљедица тога да jа не желим да легитимишем неке одлуке своjим гласом коjе ниjесу од виталног значаjа за Црну Гору. Сjутра ћу поћи на сjедницу Владе да не буде да због мене и Радуловића не могу да се уведу санкциjе Русиjи - казао jе Абазовић након састанка. 

Генци Ниманбегу из Форце новинарима jе казао "да ниjе било његове интервенциjе ова сjедница би била прекинута". 

- Не може се влада састављати по ходницима. Диjелимо одговорност и за будућност. У Црноj Гори се ништа не зна. Треба све рjешавати за столом, а ништа на брзину и у залету због медиjа - казао jе Ниманбегу новинарима.

Према његовим риjечима, нама ниjе предочено коjе jе рjешење за сjедницу Скупштине.

- Данашњи састанак би био прекинут да нисам интервенисао -  истакао jе Ниманбегу.

Подсјетимо, састанку су присуствовали  Адријан Вуксановић из Хрватске грађанске иницијативе, Зоран Микић из УРА, Александар Богдановић из ДПС-а, Андрија Поповић из Либералне партије, Мехмет Зенка из ДУА, Дамир Шеховић из СД-а., предсједник СДП-а Рашко Коњевић, Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, Албанске алтернативе Ник Ђењошај, Генци Ниманбегу из ФОРЦА као и Фатмир Ђека из Демократске партије.

Како је раније писао ДАН, мандатар за састав 43. (мањинске) Владе Црне Горе Дритан Абазовић завршио је разговоре са конституентима будуће извршне власти и највјероватније ће у петак саопштити јавности имена министара и потпредсједника.

Иначе, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да је повјеравање мандата Абазовићу да формира владу Црне Горе доказ еманципације Црне Горе, али и да и даље постоји услов за подршку мањинској влади.

У партијама које ће бити у Влади нико није био спреман да говори о персоналним рјешењима, али је на конвенцији коалиције "За нови почетак" у Улцињу саопштено да ће Фатмир Ђека бити министар људских и мањинских права.

Састанак УРА и опозиције у Хилтону: Стигли Ђукановић и Абазовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:16