/ - FOTO: VLADA CG
20/09/2023 u 15:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović u Njujorku: Inicijativa A5 simbol jedinstva i zajedničkih vrijednosti

Na toj liniji, ukazao je na posljedice agresije Rusije na Ukrajinu, kao i kontinuirane hibridne aktivnosti protiv zapadnih demokratija, uključujući i zemlje regiona

Na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovao je na radnom doručku za šefove diplomatija zemalja članica Američko-jadranske povelje, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

Radni doručak je održan u okviru predsjedavanja te zemlje inicijativom A5 koju čine Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, Republika Hrvatska, Republika Albanija, Sjeverna Makedonija, kao i zemlje posmatrači: Republike Srbija i Republika Kosovo. Radnom doručku inicijative A5 prisustvovao je i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

- Na radnom doručku, koji je organzovan pod nazivom „Siguran, stabilan, integrisan Zapadni Balkan (ne)moguća misija“, Abazović je istakao da „Inicjativa A5 predstavlja simbol jedinstva i zajedničkih vrijednosti, kao i kolektivne ambicije zemalja članica, u cilju ostvarenja vizije mirnog i prosperitetnog regiona“. Istovremeno, kako je naveo, predstavlja izazovnu misiju, imajući u vidu ranjivost Zapadnog Balkana, u kontekstu brojnih prijetnji koji podrivaju njegovu stabilnost- navodi se u saopštenju.

Na toj liniji, ukazao je na posljedice agresije Rusije na Ukrajinu, kao i kontinuirane hibridne aktivnosti protiv zapadnih demokratija, uključujući i zemlje regiona. Posebno je naglasio je važnost zajedničkog djelovanja zemalja članica na planu snaženja kolektivne stabilnosti i sigurne budućnosti Zapadnog Balkana, kao preduslova za integraciju u evropske i evroatlantske strukture.

- Na toj liniji, istakao je potrebu za većim prisustvom Evropske unije i NATO-a u regionu koji, kako je ocijenio, zahtijeva kontinuiranu pažnju i posvećenost partnera, a u cilju suprotstavljanja prijetnjama i jačanju integriteta Zapadnog Balkana- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 22:07