/ - FOTO: SKRINšOT
21/09/2022 u 19:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović u UN: Jedina moguća Crna Gora je ona koja slavi različitost kao svoju snagu

On je istakao da će Crna Gora preduzeti sve da manjine mogu u potpunosti da učestvuju u ekonomskom napretku i razvoju zemlje

U okviru učešća na 77. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović govorio je danas na Sastanku na visokom nivou povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Deklaracije o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, vjerskih i jezičkih manjina.

-Citirajući Marka Miljanova "Čojstvo je braniti drugoga od sebe" premijer je poručio da je stepen slobode u jednoj zemlji određen nivoom bezbjednosti koju uživaju manjine, te da društvo u kome se manjine osjećaju ugroženo nije istinski demokratsko.U tom svjetlu, Crna Gora je u svoje zakonodavstvo ugradila sve međunarodne mehanizme koji se odnose na zaštitu nacionalnih, etničkih, vjerskih ili jezičkih manjina. Manjine u Crnoj Gori su imale važnu ulogu u obnavljanju nezavisnosti Crne Gore i igraju ključnu ulogu u našim nastojanjima da postanemo nova članica Evropske unije- kazao je predsjednik Vlade.

On je istakao da Crna Gora svoje manjinske zajednice doživljava kao neizostavno bogatstvo i snažan stub multietničke, multireligijske i višejezične zemlje posvećene prihvatanju i primjeni vrijednosti sadržanih u Povelji UN o ljudskim pravima i Agendi UN za 2030.

-U svijetu rastućih podjela, rastućih tenzija i nestabilnosti, Crna Gora svoj put naprijed vidi samo kao zemlja u kojoj će vladavina prava osigurati uživanje jednakih prava za sve njene građane-kazao je premijer i ocijenio da je jedina moguća Crna Gora - ona koja slavi različitost kao svoju snagu i prilagođavanje razlikama kao način života.

-Naši napori su usmjereni na očuvanju kulturno-istorijskog naslijeđa manjina i podizanju nivoa njihove svijesti o sopstvenom statusu, pravima i obavezama u skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnim pravom Crne Gore. Stoga, ostajemo odlučni u našim nastojanjima da osnažimo pripadnike svih manjinskih grupa u Crnoj Gori da u potpunosti učestvuju u kreiranju javnih politika i odlučivanju-kazao je predsjednik Vlade tokom izlaganja u Ujedinjenim nacijama. 

On je istakao da će Crna Gora preduzeti sve da manjine mogu u potpunosti da učestvuju u ekonomskom napretku i razvoju zemlje.

-Crna Gora će nastaviti da povećava vidljivost manjinskih zajednica u svim sferama života i poboljšati zaštitu propisanih manjinskih prava. Ostajemo jaki i istrajni u našim nastojanjima da postanemo zemlja koja će biti pravi dom svakom svom građaninu-zaključio je on.

Na događaju su govorili šefovi delegacija preko 80 država članica Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2022 06:39