/ - Фото: Скриншот, ТВЦГ
10/03/2022 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Абазовић: Ускоро ћу саопштити састав владе; Јоковић: Црној Гори је потребно помирење

Да је још рано говорити о расподјели ресора, поручују и из мањинских партија. Битно, је кажу, да преговори иду очекиваном динамиком

Мандатар Дритан Абазовић ускоро ће бити спреман да посланицима предочи састав нове владе, а од предсједавајућег Страхиње Булајића очекује да закаже сједницу, јавља TVCG преноси портал RTCG.

 Предсједник СНП-а Владимир Јоковић поручује да је рано говорити о расподјели ресора, те да им је најбитније да Црна Гора изађе из кризе. О ресорима још не размишљају ни у Бошњачкој странци.

Мандатар за састав нове Владе вјерује да ће ускоро бити спреман да пред јавност изађе с именима нових министара.

-То је нешто што је утисак мојих разговора са господином Јоковићем али са представницима мањинских партија и осталим партијама да ми у врло скором периоду, не бих да робујем неким датумима али да ћемо у кратком року бити спемни да изађемо пред посланике-казао је мандатар за састав нове Владе Дритан Абазовић.

Казао је да је најгоре што се може десити да Црна Гора дочека глобалну кризу без владе и без извршне власти која ће моћи да реагује на изазове који су пред њом. Он сматра да је одлука СНП-а и раније потписивања меморандума, добар темељ за будуће политичке односе у Црној Гори.

А када ће Влада и коначно бити формирана не зависи ни од мандатара, али ни од партија које ће бити дио извршне власти, већ од Страхиње Булајића.

-Ја би га молио, ако ми дођемо у ситуацију да саставимо владу, иако упутимо позив да закаже ту сједницу. Ако он одбије да то уради, ја мислим да други потпредсједник који има иста овлачења као он може то да уради- додао је Абазовић.

Без обзира ко ће то урадити, нешто је морало да се мијења поручују из СНП-а. Зато су и превагнули да крену у преговоре о мањинској Влади. За сада не откривају који ресори би евентуално могли њима припасти.

-Да ли ће неко бити на мјесту предсједника Скупштине, Владе, то за нас није приоритет. За нас су приоритети резултати, пут Црне Горе према ЕУ, валадавина права и сокономски опоравак- казао је лидер СНП-а Владимир Јоковић.

Вјерује да бројни људи унутар ДФ-а разумију "да је ово готова ствар" и да један дио људи не гледа са превеликим жаљењем што ће се десити отклон од постојеће владе.

- Препоручујем пријатељски да не иду у деструкцију, она гура у то да се препознате као елеменат који није способан да води одређене институције система - додао је Абазовић.

на пиотање о тајним састанцима Булајића са руским агентима, Абазовић је казао да није била ријеч о тајном састанку те да су активности на протјеривању руског дипломате започете знатно раније као и да немају везе са Булајићем.

Приоритети будуће владе су, како је казао Абазовић, деблокада европског пута и владавина права, економска стабилност и изборна реформа.

- Прва одлука владе ће бити да сједнице буду отворене за јавност. Транспарентност је много важна јер не желим да се стекне утисак да било ко што ради грађанима иза леђа. Желим да водим владу која је потпуно отворена. 

Казао је да ко год буде министар финансија, на себе преузима огроман терет, те да постоји могућност да ће бити "кресања" буџета у одређеним сегментима.

Није одбацио могућност да у новој влади буду и неки од постојећих министара.Он је казао да све партије имају своје право на агенду, али да ће се влада бавити текућим стварима.

- Ако се формира, и будем премијер неће бити табу тема. Сва питања која оптерећују Црну Гору ставите на сто, али немојмо да од тога правимо драму. Темељни уговор треба да потпише Црна Гора, у складу са Уставом. Попис? Не могу да вјерујем од чега покушавамо да направимо проблем. Ако влада може све да припреми у складу са стандардима, не видим зашто не можемо свако питање да ријешимо - казао је Абазовић.

Предсједник СНП-а Владимир Јоковић сматра да је рано говорити о расподјели ресора, те да им је најбитније да Црна Гора изађе из кризе.

- За разговоре о мањинској влади опредијелила нас је блокада свих институција, подјеле у друштву, економска ситуација и све оно што би сваки грађанин пожелио за Црну Гору. Ако смо дошли у ситуацију да је Кривокапићевој влади изгласано неповјерење, морало се тражити рјешење. Оно је могло бити и без СНП-а. Консултујући се са релевантним адресама донијели смо одлуку која је била једна од тежих. Многи су можда и против својих личних убјеђења гласали разумом - да је дошао тренутак да Црна Гора крене путем демократије, европских интеграција и што је најбитније озбиљних економских реформи - сматра Јоковић.

Он тврди да нико не може тумачити што су жеље гласача и симпатизера СНП-а, сем органи те странке. Поновио је да остају чврсто на идеолошким, националним и програмским опредјељењима.

- Црној Гори је потребно помирење, не можемо довијека бити у рововима. А увече наша дјеца иду у исте кафиће, слушају исту музику, удају се, жене. ...Је ли то мали корак? Јесте. Хоће ли пут бити дуг? Хоће. Али могли смо да останемо гдје јесмо и само да посматрамо како се развија ситуација. Али жељели смо да преузмемо одговорност. Изазов смо прихватили и потпуно сам задовољан што је тако - рекао је лидер СНП-а.

Вјерује да ће, уколико се формира влада, резултатима показати да су донијели исправну одлуку. На питање да ли се плаши "цијепања СНП-а", казао је да не страхује од такве могућности.

- Вјерујем да је СНП изнад ове одлуке. То није странка Владимира Јоковића. СНП је био најдуговјечнија опозициона партија на Западном Балкану, он је власништво свих нас. Вјерујем да ћемо сви остати ту и аргументима доказивати је ли ова одлука била добра. Апсолутно мислим да учешћем СНП у власти смањује се могућност повратка ДПС-а - додао је он.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 22:47