Дритан Абазовић / - Дритан Абазовић
19/05/2022 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aбазовић: Врата званичницима Србије су отворена, вјерујем да ћемо се ускоро срести

Себична политика и полтика неприjатељства неће нас повести нигдје, нити мислим да jе то нешто што jе продуктивно, казао је Абазовић

Вјеруjем да ћу се ускоро срести и са званичницима Србиjе. Са наше стране неће бити пробема. Да би односи били добри и квалитетни какве сви желимо, потребно jе двоjе - поручио jе у разговору за Н1 премиjер Дритан Абазовић.

Одговарајући на питање како поправити односе Србиjе и Црне Горе, за коjе многи кажу да су можда и међу наjгорима у историjи, Абазовић је казао "не бих ја рекао да су најгори".

- Рекао бих да их морамо издићи на виши ниво. Даћемо све од себе, покушаћемо. Вјеруjем да ћу се ускоро срести и са званичницима Србиjе. Са наше стране неће бити проблема. Да би односи били добри и квалитетни какве сви желимо, потребно jе двоjе... - истакао је Абазовић.

Он је додао да иде туристичка сезона и да мисли да грађани треба да са много више ентузиjазма приступаjу и регионалним политикама и ономе што би требало да буде регионална сарадња.

-  Себична политика и полтика неприjатељства неће нас повести нигдје, нити мислим да jе то нешто што jе продуктивно. Напротив, жеља ми jе да цијели Балкан шаље боље сигнале. Нема земље осим Србиjе и Црне Горе, у смислу бољих земаља, коjе могу да демонстрираjу да могу заjедно да пошаљу jедан позитиван сигнал - истакао је Абазовић.

Одговоарајући на новинарско питање да ли у овом тренутку постоји иницијатива да се одржи састанак на највишем нивоу и ко би требало да је покрене и иницира те разговоре, Абазовић каже да не спада у ред формалиста.

- Jа не спадам у ред формалиста. Рекао сам унапред да ми jе логично да моjа прва званична посјета буде Бриселу. Након тога, већ jе неколико посјета заказано унапријед и неколико заjедничких састанака. Нисам формалиста око тога. Врата званичницима Србиjе су отворена, њима jе позив такође отворен у сваком тренутку - поручио је Абазовић.

На питање да ли позив и упућен, Абазовић одговарајући: "па ниjе званично упућен, али упутуће се и званично, то никакав проблем ниjе и очекуjем да на сличну инициjативу наиђемо и са друге стране. Било би сасвим логично да покренемо jедну регионалну акциjу, дипломатску акциjу, нова jе Влада у Црноj Гори, већ су нам министри у поjединим земљама региона и надам се да ће се то ускоро десити и са званичним Београдом".

Упитан зашто Темељни уговор није потписан и шта планира још да уради по том питању, Абазовић је казао да је тренутна ситуација по његовом мишљењу јако добра.

-  Патриjарх СПЦ jе недавно боравио у Црноj Гори. Размијенили смо мишљења око броjних тема. Мислим да се та атмосфера заиста поправља, да се уздиже на jедан виши ниво. Темељни уговор, не бих га драматизовао. Иако jе вјероватно то плод наjвећег интересовања, то jе само jедна обавеза коjа стоjи између државе и цркве коjа треба да се формализуjе. И она ће бити формализована, што прије, то боље. Не мислим да треба са ничим журити, али не видим никакав проблем да се потпише Темељни уговор и да се стави тачка на ту тему. Напротив, видио сам да jе то интенциjа свих и не видим никакав разлог да се то, у jедноj приjатноj атмосфери, не заврши што прије. Када неко каже да то треба да буде у складу са Уставом, наравно да ће бити у складу са Уставом, као што сви акти коjе влада доноси мораjу бити у складу са законима и Уставом. Сувишно третирање питања коjе не би, по мени, требало да изазива толико политичке пажње. Ми желимо да се све вјерске заjеднице у Црноj Гори осећаjу комотно, даjемо допринос томе и вјеруjем да се и сам патриjарх уверио да ова влада нема интенциjу да производи неприjатељства, него, напротив, да шири jедну идеjу помирења и љубави свугдjе у региону и са свим људима коjи живе у Црноj Гори - закључио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:31