Дритан Абазовић / - Дритан Абазовић
17/05/2021 u 15:54 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић захвалио Венецијанској комисији на доприносу реформи тужилаштва

Ургентне и суштинске реформе су од пресудног значаjа по даљи европски пут Црне Горе, а оне су тек први корак, коjи jе био неопходан како би се сви политички актери увjерили да jе постоjећи статус кво неодржив, навео је Абазовић у писму упућеном Букикију и Вархељију

Подршка Венециjанске комисиjе била jе од неизмjерног значаjа у овоj фази реформе црногорског тужилаштва, а њоме су створени неопходни предуслови за суштинску и снажну борбу против корупциjе и организованог криминала, наводи се у писму коjе jе потпредсjедник Владе Црне Горе Дритан Абазовић упутио предсjеднику Венециjанске комисиjе (ВК) Ђаниjу Букикиjу, а са чиjом садржином jе упознао европског комесара за проширење Оливера Вархељиjа.

– Кроз коначан текст Закона, усвоjен jе амандман коjим ће члан Тужилачког савjета из редова угледних правника, коjе су предложиле невладине организациjе, у оквиру законских услова, бити одвоjен од осталих угледних правника изабраних од стране Скупштине, на начин што ће бити предложен на посебноj листи, као што jе и предложено у Хитном мишљењу Венециjанске комисиjе. Такође, усвоjен jе и амандман коjим се ствараjу гаранциjе да Врховни државни тужилац и Специjални државни тужилац не буду доведени у позициjу да Скупштини, односно надлежним радним тиjелима, достављаjу повjерљиве или друге податке коjи су од значаjа за правилно вођење кривичне истраге или поступка. Ове измjене су напредак и у односу на постоjећи закон, коjи ниjе предвиђао овакву врсту заштите – истакао је Абазовић.

Абазовић је подсјетио да су усвоjене измjене велики напредак у односу на првобитни нацрт закона, као и да су амандманом уведене измjене у односу на мишљење, оцjене, предлоге и препоруке коjе Скупштина, односно надлежно радно тиjело може доставити Тужилачком савjету и министру правде.

– Током читавог процеса реформе, започетог у jануару 2021. године, црногорска jавност и међународна заjедница имале су прилику да чуjу низ аргумената, политичке и правне природе, чиjи jе циљ био да обjасне разлоге покретања ових реформи. Ургентне и суштинске реформе су од пресудног значаjа по даљи европски пут Црне Горе, а оне су тек први корак, коjи jе био неопходан како би се сви политички актери увjерили да jе постоjећи статус кво неодржив и да се до жељених рjешења не може доћи опструкциjом, већ само путем диjалога – наводи се у писму Абазовића.

Потпредсjедник Владе у писму jе нагласио да вjеруjе у ефикасност приликом проналажења заjедничких рjешења како бисмо нашим грађанима и европским партнерима показали да смо, као легитимно изабрани представници, више него спремни да партиjске и друге интересе подредимо општим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:36