Абдракхманов и Бечић / - Скупштина
14/12/2021 u 13:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абдракхманов: Институционални и правни оквир ЦГ снажан и пружа потпору националним мањинама

Желио бих да искористим ову прилику да поздравим опредиjељеност Црне Горе да искористи добробити свог мултиетничког, мултикултуралног и мултиконфесионалног друштва, као и непрекидне напоре власти да унаприjеде законодавство и институциjе земље, казао је високи комесар ОЕБС-а

Високи комесар ОЕБС-а за питања националних мањина Каират Абдракхманов упутио jе писмо захвалности предсjеднику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу поводом састанка коjи jе одржан краjем новембра, као и на топлоj добродошлици током његове прве посjете Црноj Гори у функциjи Високог комесара ОЕБС-а.

Абдракхманов jе у писму истакао да му jе посjета послужила као прилика да стекне драгоцjен увид из прве руке у политике и механизме коjе користи Црна Гора како би, како се наводи у писму, водила своjе хетерогено друштво.

“Желио бих да искористим ову прилику да поздравим опредиjељеност Црне Горе да искористи добробити свог мултиетничког, мултикултуралног и мултиконфесионалног друштва, као и непрекидне напоре власти да унаприjеде законодавство и институциjе земље. Као што сам и поменуо у разговору са Вама, сматрам заиста да jе институционални и правни оквир Црне Горе снажан и да пружа потпору политици националних мањина”, написао jе Абдракхманов.

Високи комесар ОЕБС-а за питања националних мањина истакао jе да вjеруjе да Скупштина игра централну улогу у осмишљавању и разматрању дjелотворног законодавства како би водила хетерогено друштво у Црноj Гори и задовољила потребе њених националних мањина.

“Скупштина исто тако представља jедно од мjеста гдjе може да се чуjе глас националних мањина и гдjе могу jасно да изразе своjе интересе. Охрабруjуће jе видjети предузимање корака ка избору потпредсjедника коjи долази из партиjе коjа представља националне мањине. Желио бих да похвалим ваше напоре у овом погледу и да вас охрабрим да наставите да радите на истом. Дозволите ми да jош jедном поновим своjу спремност да стручност своjе канцелариjе ставим на располагање, тамо где jе то потребно и у складу са моjим овлашћењима.

Као предсjедника Скупштине, охрабруjем Вас да истраjете у подстицању широке и обухватне расправе о питањима коjа се односе на националне мањине. Заиста, jавни диjалог на наjмању мjеру своди ризик од погрешних тумачења и могућност да се нове инициjативе користе као начини за подjеле у хетерогеним друштвима. Обухватне консултациjе о политикама коjе се односе на националне мањине такође олакшаваjу удио оних на коjе те консултациjе могу да утичу”, навео jе Абдракхманов у писму.

Надовезуjући се на разговор о попису становништва, Абдракхманов jе изразио захвалност jер jе, како jе истакао, добио наjновиjе информациjе о овом важном алату jавне политике.

“Као што смо видjели ситуациjу у неким другим државама, попис становништва може да буде осjетљиво питање, посебно када су у питању лични подаци и изражавање идентитета. Колико сам схватио, сљедећи корак унутар државе требало би да буде расправа о нацрту закона о овоj административноj активности у Скупштини. Дозволите ми да искористим ову прилику да поновим да се показало да учинковите консултациjе унапређуjу законитост поступка пописа и његових резултата. У државама у коjима се консултациjе пажљиво планираjу и организуjу, резултати су показали снажниjи осећаj повjерења у власти, систем и попис. Слично томе, обезбjеђивање анонимизациjе прикупљених података подстиче слободно изражавање идентитета и на таj начин за резултат има обjективниjе резултате”, истакао jе у писму Абдракхманов.

Високи комесар за питања националних мањина писмо закључуjе риjечима:

“Моjа институциjа jе, уз Мисиjу ОЕБС-а у Црноj Гори, спремна да подржи све одговараjуће учеснике, политике и институциjе, у складу са моjим овлашћењима и као одговор на све утврђене потребе.

Желим Вам сваки успjех у Вашим настоjањима и молим Вас да прихватите, Екселенциjо, изразе мог наjвишег поштовања.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:02