Adžić / foto: LAZAR RUZIC
16/03/2023 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić o raspuštanju Skupštine: Đukanović je svjestan da ne može pobijediti na izborima

Nisu se stekli uslovi da Đukanović večeras raspusti Parklament, kazao je on

Ovo je očajnički pokušaj gubitnika, prokomentrarisao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u emisiji "Načisto" na Tv Vijesti raspuštanje Skupštine, koje je večeras ukazom donio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.  

Adžić je kazao da Đukanović kršeći Ustav nije predložio mandatara i da je mandatara predložila Skupština.

- On pokušava da spoji nespojivo i poziva se na stav 3 koji predstavlja završni akt procedure a ne osnov za raspuštanje parlamenta. Ovo predstavlja pravni manevar koji će iole ozbiljan pravnik osporiti - rekao je Adžić.

Na pitanje da li su se danas stekli usnovni i zakonski uslovi da Đukanović ukazom raspusti parlament i krene u raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Adžić je rekao da nisu.

- Đukanović je svjestan da ne postoji ni tračak nade da može pobijediti na predsjedničkim izborima - zaključio je Adžić.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da su prijevremeni izbori tema prvog reda, a ocijenio da Đukanović nije na osnovu Ustava i člana 92 mogao da danas raspusti Skupštinu Crne Gore.

Lekić je rekao da smo zreli za izbore, pogotovo nakon neuspejlog formiranja 44. Vlade, ali da je drugo pitanje je li predsjednik to mogao da izvede.

- U nadležnostima predsjednika nigdje ne piše da on raspušta parlament. U članu 92 piše da se Skupština raspušta ako ne izabere vladu u roku od 90 dana od kad predsjednik preloži mandatara, ali on nije predložio mandatara - rekao je Lekić.

Rekao je da će biti raznih pravnih kontroverzi i rasprava.

- Ovo je odluka koja je izbornog karkatera, mislim da to radi u očaju i težnji da obezbijedti imunitet i sve stavlja u pogon. On nije mogao na osnovu Ustava i člana 92 da to uradi. Na osnovu Zakona o predsjedniku koji je on negirao a koji smo mi usvojili on je to mogao da uradi - ocijenio je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:21