Camaj / - FOTO: BOJANA ČUPIć
12/01/2023 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcije uprkos uvredljivim statusima: Camaj imenovan za direktora Uprave za ljudske resurse

Camaj je u žižu javnosti došao prije 11 godina kada je na Fejsbuku vrijeđao srpske izbjeglice

Agron Camaj imenovan je na današnjoj sjednici Vlade za direktora Uprave za ljudske resurse.

Istovremeno Vlada je donijela Rješenje o razrješenju Camaja sa funkcije državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave.

Camaj je na poslednjim lokalnim izborima u Podgorici bio kandidat za odbornika Koalicije "Crno na bijelo".

U žižu javnosti došao je prije 11 godina kada je za vrijeme rukometne utakmice između Srbije i Crne Gore nazivao na Fejsbuku srpske izbjeglice “hordama”, a riječima da je “zasijao bljesak crnogorske oluje” aludirao je tada na protjerivanje Srba iz Hrvatske.

Više državno tužilaštvo te 2012. godine istraživalo sve statuse Camaja na ovoj društvenoj mreži, pošto je i napisao da bi bivšeg poslanika SDP-a Ervina Spahića poslao na vješala.

Camaj je tada obavljao funkciju savjetnika ministra kulture.

Dukaj: Statusi su pisani prije deceniju, čovjek se s godinama mijenja 

O Camajevim statusima raspravljalo se prošlog ljeta i na sjednici Skupštine, a ministar javne uprave Maraš Dukaj tada je kazao da je Camaj pogriješio, ako je prije 10 godina na svom Fejsbuk profilu pisao neprimjerene komentare, koji su se odnosili na pripadnike jednog od naroda.

Dukaj je to kazao odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta Maje Vukićević.

- Da li Vi kao ministar javne uprave dijelite stavove svog državnog sekretara o Srbima i da li su takve izjave bile preporuka da isti dobije poziciju državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave- upitala je Vukićević Dukaja.

Ministar je kazao da će na pitanje odgovoriti konkretno i jasno.

- Gospodin Camaj je pogriješio, ako je prije 10 godina na svom Facebook profilu napisao, neprimjeren komentar, koji se odnosio na pripadnike jednog od naroda koji zajedno sa svima nama čine našu državu Crnu Goru. Isto bih kazao i da je bilo koji uvredljivi komentar bio upućen bilo kojem narodu u Crnoj Gori i šire- poručio je Dukaj.

Uvjeren je, kaže, da je i Camaj svjestan da je tada napravio grešku, koju ne smije ponoviti nijedan čovjek koji drži do časti, poštenja i poštovanja pravnog poretka.

- Iskreno vjerujem da se radi o osobi kojoj je stalo do ostvarenja slobode i dostojanstva svakog čovjeka. Da budem jasan – ne dijelim stavove koji su tada iznijeti, već ih uvijek i u svakoj prilici osuđujem- istakao je Dukaj,

Kako je naveo, neupitna preporuka za Camaja bilo je njegovo obrazovanje, stručnost, iskustvo, jezici koje govori, tehničke vještine i druge profesionalne kompetencije.

- Ali dozvolite da imam pravo da ne sudim ponovo, i svakog dana, za ono što se dogodilo prije deceniju, u nečijoj mladosti i afeklu. Budimo svjesni da se čovjek tokom života mijenja, pa dajmo ljudima priliku da rastu i sazrijevaju, da nauče iz grešaka koje su činili, te da ih vrednujemo u ovom trenutku po patrioizmu i društvenoj odgovornosti. Na kraju, treba istaći i činjenicu da su o izjavi gospodina Camaja riječ dali nadležni državni organi i taj slučaj je u zakonskom postupku zaokružen u vremenu kada se i dogodio- zaključio je tada Dukaj. 

Te godine se Ministarstvo kulture u Vladi Duška Markovića ogradilo od Camajevih poruka sa objašnjenjem da je on u tom resoru zaposlen po ugovoru o djelu, najavljujući da mu radni odnos neće biti produžen.

- Poštujući Ustav i zakone Crne Gore kao i načela propisana Zakonom o kulturi, među kojima i ravnopravno očuvanje svih kulturnih identiteta i očuvanje kulturnih različitosti, resor se ograđuje od svih javnih iskaza i djelovanja koji se kose sa navedenim principima- saopšteno je iz Ministarstva kulture.

U saopštenju se navela da neće sve biti završeno na tome, već da će Camaj snositi konkretne posledice.

- Camaj, diplomirani pravnik iz Podgorice nema rešenje za savjetnika ministra kulture, već je angažovan po Ugovoru o djelu za obavljenje poslova iz oblasti međunarodne saradnje i evropskih integracija u oblasti kulturi. Za ove poslove Ministarstvo ga je angažovalo do 31. decembra 2012. godine, nakon čega se njegov angažman u Minisatsrtvu kulture završava- zaključilo se tada u saopštenju Ministarstva kulture. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 20:29