/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
15/03/2022 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Air Serbia: У пет дана трећа дојаву о бомби у авиону за Москву

Србија тренутно има 15 летова седмично за руску пријестолницу, од тога петком и недјељом по три, а до 3. марта за Москву је био један лет дневно

На лету Београд-Москва српске авиокомпаније Air Serbia у уторак је, трећи пут у посљедњих пет дана, примљена дојава о бомби, објавили су београдски медији наводећи да "дојављивачи наносе велику штету" и "воде специјални рат" против националне компаније, преноси Index.hr.

Прва дојава била  је у петак прошле седмице  електроничком поштом, а друга у понедјељак и за обје се послије провјере испоставило да су лажне, а портал београдских Вечерњих новости тврди да је и данашња дојава стигла е-маилом с адресе у Украјини. 

Украјина оптужила Србију за профитерство

Вијест да је зракоплов компаније Air Serbia на лету за Москву приземљен прошли петак јер је у летјелици наводно била постављена бомба потакнула је Украјину да Србију оптужи за профитерство због повећаног броја летова за Русију у вријеме санкција Запада тој земљи.

Прва замјеница министра вањских послова Украјине Емине Џепар изјавила је да је Air Serbia удвостручила број летова за Москву у тренутку када су други еуропски пријевозници увели санкције Москви и када је небо Еуропске уније затворено за компаније и приватне авионе из Русије.

-"Србија је једина у Европи с небом отвореним за Русију. Зарађивање новца на украјинској крви недостојно је земље кандидата за ЕУ- написала је Џепар на Твиттеру.

"Аир Сербиа је за Русију прозор у Европу"

На тој друштвеној мрежи реагирао је и естонски еуропарламентарац Урмас Пает сугеришући да би српској националној авиокомпанији требало забранити летове у зрачном простору Уније јер "Србија и Air Serbia игноришусанкције Еуропске уније против Русије".

-Air Serbia је за Русију прозор у Еуропу- написао је Пает. Србија тренутно има 15 летова седмично за руску пријестолницу, од тога петком и недјељом по три, а до 3. марта за Москву је био један лет дневно. 

Вучић: Води се хајка против Србије

Српски предсједник Александар Вучић у суботу је поручио да је Србија спремна вратити број летова за Москву на разину прије санкција уведених Русији, дакле на један дневно, након што буду искориштене унапријед купљене карте. Вучић је оцијенио да се "води хајка против Србије" па је запитао: "Зашто то не раде земљама Заљева од којих траже нафту, а имају 15 пута више летова од нас?"

За Москву неометано лете и авиони  Тurkish Airwaysa.

-Неће дирати оне који су у НАТО-у, а који су дјеломице у Еуропи и Азији и који имају 30 пута више летова од нас- рекао је Вучић у интервјуу за ТВ Пинк. 

Данашња дојава о бомби у зракоплову Air Serbie стигла је прије поласка лета ЈУ 652 који је био заказан за 14:30. На службеном порталу ваздушне луке Никола Тесла објављено је да лет касни, авион је, по сигурносним процедурама, подвргнут протудиверзантској провјери, а очекивано вријеме полијетања није објављено.

Србија је почетком март гласала за резолуцију Опште скупштине УН-а којом је осуђена инвазија Русије на Украјину, али је службени Београд истакнуо да Москви због очувања националних и економских интереса неће уводити санкције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:48