Momo Koprivica / foto - IVAN PETROVIC-IPE
08/05/2023 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amandmanom Moma Koprivice definisan model za obeštećenje porodica stradalih u Murinu

Koprivica je istakao da su porodice stradalih pretrpjele nenadoknadiv gubitak i neizmjernu patnju

Amandmanom poslanika Demokrata Moma Koprivice definisan je model za obeštećenje porodica stradalih u Murinu.

Ovaj amandman je usvojen kroz Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti. Naime ovim amandmanom je definisan je novi institut u zakonu - civilne žrtve rata, na osnovu kojeg će porodice ubijenih ili nestalih tokom ratnog stanja 1999 godine steći pravo na novčano obeštećenje, a isto pravo je predviđeno i za povrijeđene civile.

Tokom bombardovanja 1999. godine stradali su, osim vojnih lica, i civili u Murinu i jedno civilno lice u Malesiji i porodicama svih njih će pripasti pravo na obeštećenje pod jednakim uslovima. Osim toga, na ovaj način je uvođenjem novog instituta civilne žrtve rata, obezbijeđeno i pravo na poštovanje njihovog statusa, pravo na pravdu i pravo na društveno priznanje patnje.

Koprivica je istakao da su porodice stradalih pretrpjele nenadoknadiv gubitak i neizmjernu patnju.

- Stoga je moralno i etički ispravno obezbijediti novčanu nadoknadu porodicama stradalih u Murinu. Još je važnije pravo na status dostojan civilizacijskih standarda. Ovakva pomoć bi bila jedan od načina da se izrazi saosjećanje i podrška žrtvama ovog tragičnog događaja. Međutim, važno je napomenuti da bi ova novčana nadoknada trebalo da bude jedan od koraka u većem procesu ispravljanja nepravde, i to ne samo ove, već mnogih nepravdi koje je prethodni režim radio i zataškavao. Obaveza države je da obešteti žrtve ratnih zločina, što ovo u Murinu svakako jeste. Porodice su preživjele gubitak najbližih, a onda i sistematsko zaboravljanje, istakao je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:00