Митрополит Јоаникије / Портал Дан
15/03/2022 u 11:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада САД у Црној Гори позвала челнике СПЦ да стану у одбрану Украјинаца

Знајући за шта је Путин способан, вријеме је да Црна Гора удвостручи напоре у циљу придруживања ЕУ, како би осигурала своју будућност - просперитетне, демократске европске државе, поручују из Амбасаде

Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној Гори позива све друштвене лидере, укључујући челнике Српске православне цркве (СПЦ), да стану у одбрану храброг народа Украјине који је жртва немилосрдног убијања чији је једини циљ да предсједник Путин оствари своје геостратешке циљеве.

То је из Амбасаде саопштено на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) поводом изјаве митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија "да је Црна Гора пројектована да буде мала Украјина".

У одговору Амбасаде се наводи и да предсједник Русије Владимир Путин сноси потпуну одговорност за неморалан, неоправдан и ничим изазван напад на народ Украјине.

"Знајући за шта је предсједник Путин способан, вријеме је да Црна Гора удвостручи напоре у циљу придруживања Европској унији (ЕУ), како би осигурала своју будућност - просперитетне, демократске европске државе", поручују из Амбасаде САД.

Митрополит СПЦ у Црној Гори Јоаникије је 13. марта изјавио да су "догађаји у Украјини последице безбожништва", и да је "Црна Гора пројектована да буде мала Украјина".

"Ми морамо да саосјећамо са православним народом у Украјини, прије свега да се молимо Богу за тај народ, који се, нажалост, међусобно завадио. А то нам не дјелује непознато: и код нас је много подјела и завада. Па и Црна Гора је пројектована да буде мала Украјина", истакао је Јоаникије.

Дио партија и јавности је изјаву оцијенио као опасну.

Јоаникије је у својој изјави позвао на молитву "за православни народ Украјине", али није осудио војну агресију Русије на ту земљу, која траје од 24. фебруара.

Подсјетимо, Европски парламент (ЕП) је 9. марта осудио Русију због коришћења етничких тензија на Западном Балкану за распламсавање сукоба и подјела.

У Резолуцији ЕП се наводе и "покушаји Православне цркве да у земљама као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, посебно у ентитету Република Српска, промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вредности и ојача односе између државе и Цркве".

СПЦ је одбацила је те наводе као "потпуно супротне чињеницама".

Србија је осудила угрожавање интегритета Украјини, али није увела санкције Русији. Остале земље Западног Балкана су подржале санкције ЕУ према Русији, уведене због војне агресије те земље на Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:51