Karl Miler / - TVCG/PRINTSCREEN
22/01/2023 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Austrije: Izabrati četvoro sudija, partije da ne odlažu odluke

Miler je rekao da je optimista i da se nada da će odluke biti donijete konseznusom

Evropska unija se nada da će u Crnoj Gori biti izabrano preostalih četvoro sudija i da se obezbijedi dvotrećinska većina u prvom krugu, rekao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On je to kazao za TVCG, u susret sjutrašnjoj sjednici Savjeta EU za spoljne poslove u Briselu, gdje će se razgovarati i o situaciji u Crnoj Gori.

Miler je rekao da je optimista i da se nada da će odluke biti donijete konseznusom. Istakao je da sve partije, i svi političari, moraju da se potrude da ne odlažu odluke i da ne prepuštaju stranačkim borbama. 

Ambasador je rekao da ako se ne izaberu sudije Ustavnog suda, to može voditi institucionalnoj krizi. 

Naglasio je da nakon posjete ministarke Tanje Fajon i austrijskog ministra, članovi Savjeta EU sjutra će biti informisani šta se desilo odtada. 

- Mislim da će EU preduzimati korak po korak, neće biti krupnih razgovora o sankcijama i kaznama.  Mora da bude posljedica jer je proces pristupanja proces gdje postoje ugovorne obaveze, za obje strane. Crna Gora nije bila primorana nego je išla svojevoljno. Ove obaveze podrazumijevaju vladavinu prava i refome u sudstvu a Ustavni sud je na vrhu svega toga, rekao je Miler. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:19