Амбасадор Белгије / - Амбасадор Белгије
14/05/2022 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Белгије: Формирање Владе отвара нове перспективе у ЕУ преговорима

Како је казао, у Белгији постоји традиција тражења компромиса упркос страначким линијама и језичним подјелама, како би се пронашла већина за одлуке које захтијевају ширу политичку подршку

Формирање проевропски оријентисане Владе отвара нове перспективе на преговарачком путу државе ка Европској унији (ЕУ), казао је амбасадор Белгије у Црној Гори Конрад Адам и додао да у том процесу има још доста посла.

Он је почетком ове седмице боравио у званичној посјети Црној Гори када се састао са премијером Дританом Абазовићем, министрима и предсједницом Скупштине Данијелом Ђуровић.

Адам је, у интервјуу агенцији МИНА, оцијенио да Црна Гора поново има стабилније политичко окружење и да то може бити замах за фокусирања на неке хитне изазове с којима се држава суочава.

“Стекао сам утисак како је нова Влада поставила неке важне приоритете, попут економских реформи, владавине права, као и придруживања међународној заједници у осуди бруталне руске агресије у Украјини”, рекао је Адам.

Према његовим ријечима, политичка стабилност, као и кохерентно и предвидљиво пословно окружење утемељено на владавини права, представљају и кључне факторе на које се економски актери фокусирају када доносе одлуке о улагању.

“Сматрам да је од апсолутне важности успоставити повјерење јавности у учинковито функционисање демократских институција, прије свега правосуђа и законодавства”, рекао је Адам.

Он је истакао да је парламент демократска институција у којој би јавна расправа требало да се одвија на конструктиван, пристојан и цивилизован начин, додајући да у законодавном дому нема мјеста говору мржње.

Како је казао, у Белгији постоји традиција тражења компромиса упркос страначким линијама и језичним подјелама, како би се пронашла већина за одлуке које захтијевају ширу политичку подршку.

“Охрабрује ме намјера политичких актера у Црној Гори да истраже сличне путеве и тако отворе пут ка ширем консензусу у вези, на примјер, именовања у правосуђу”, рекао је Адам.

Он је навео да је увјерен да то може допринијети смањењу антагонизама и поларизације у црногорском друштву.

“Састав ове нове, мултиетничке и укључиве Владе, сам је по себи врло позитиван знак у том погледу”, поручио је Адам.

Он је казао да је Црна Гора одувијек била поуздан партнер у еуро-атлантском савезу, што је потврђено и њеном реакцијом у погледу украјинске кризе.

“Придруживање заједничкој осуди руске агресије и примјеном санкција показали су да је Црна Гора дио заједнице са истим вриједностима и заједничким погледима на спровођење међународних односа”, рекао је Адам.

Према његовим ријечима, чињеница да је Црна Гора сто одсто усклађена са европском спољном политиком је јасан показатељ њеног осјећаја припадности европској породици.

“Ипак, битно је остати на опрезу и супротставити се било којем наративу који је у супротности са чињеничним стањем на терену. Цијенимо солидарност Црне Горе са људима из Украјине и њене напоре да се ублаже посљедице патње, као што је примање избјеглица”, казао је Адам.

Коментаришући наводе да је руска агресија на Украјину чинилац који може убрзати приступни процес појединим државама кандидатима, он је навео да је нејасно могу ли ти догађаји утицати на преговоре о проширењу који су већ у току.

“Међутим, нема сумње да захтјеви за стално чланство остају пуноважни, у процесу који је вођен строгим и поштеним условима, који се темеље на заслугама сваког појединог кандидата”, поручио је Адам.

Он је навео да вјерује да би догађаји у Украјини требало да имају благотворан учинак на политичку вољу и одлучност земаља кандидата да убрзају напредак у реформским процесима, који ће им отворити врата ЕУ.

“У том смислу, формирање нове, јасно ЕУ оријентисане црногорске Владе дефинитивно отвара нове перспективе. Јасна, недвосмислена политика удруживања политичке енергије, како би се преузеле преостале препреке на преговарачком путу, заиста би могла изазвати позитивну динамику. Ипак, нека буде јасно да има још доста посла”, рекао је Адам.

Он је, цитирајући белгијског премијера Александера де Кроа, казао да је проширење процес уједињавања Еуропе, с циљем стварања економске уније и вриједносне заједнице са људима који снажно вјерују у слободу и демократију.

Према ријечима Адама, без икакве сумње постоји забринутост око стварне или потенцијалне негативне улоге коју Русија може да одигра у региону Западног Балкана, али не би требало прецјењивати утицај те државе.

“Већина трговинске размјене и инвестиција, а тиме и просперитета, долази из земаља ЕУ. Није потребно пуно политичке маште да би се видјело како је будућност Западног Балкана усидрена у Еуропи”, истакао је Адам.

Он је казао да лидери држава Западног Балкана имају јасне опције у погледу политичких избора, усмјерених и ка регионалном помирењу.

“Остајем оптимистичан да ће рационални и одговорни политичари развити отпорност која је кључна у овом региону за одбијање сваке безбједносне пријетње, било домаће или увезене”, рекао је Адам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:09