Rabii Alhantoulija / - AMBASADA PALESTINE
08/12/2023 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Palestine u Crnoj Gori: Ovo je vrijeme u kojem moramo stajati ujedinjeni u svojoj humanosti

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, dodaje on, nažalost, u Vitlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista, ove godine neće biti božićnih svečanosti već samo molitvi, jer Sveta zemlja oplakuje više od 7.000 svoje djece i 5.000 svojih žena, zajedno sa hiljadama ostalih nevinih civila

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović preuzima vođstvo nad diplomatijom Crne Gore u veoma kritičnom trenutku kada je svijet suočen sa ogromnim izazovima na koje treba odgovoriti mudrošću, hrabrošću, principima i ljudskim vrijednostima, kazao je Rabi Alhantouli, ambasadora Države Palestine i dekan diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori na novogodišnjem prijemu koji je danas organizovao Ivanović.

Istakao je da nažalost, svjedočimo jasnom nazadovanju uloge koju diplomatija ima u suočavanju sa ovim izazovima u opasnom trendu koja nas vodi ka svijetu kojim upravlja zakon moći, a ne moć zakona, i to ne treba biti prihvaćeno.

- VPovelja Ujedinjenih nacija počinje sljedećom rečenicom: Mi, narodi Ujedinjenih nacija, riješeni da spasemo buduća pokoljenja užasa rata... U odnosu na gore navedeni početak povelje, danas proživljavamo kolektivni poraz. Međunarodno pravo, kao i humanitarne norme, zahtijevaju da postupamo u cilju zaustavljanja svih ratova protiv nevinih civila i spasimo ljudske živote. Da postupamo sa ciljem odgovornosti i u svrhu mira i pravde. Obraćam Vam se u ime naroda koji već generacijama trpi posljedice ovog kolektivnog poraza. Životno iskustvo palestinskog naroda danas, smrti i razaranja od strane okupacione sile, opisuje se kao bez presedana od Drugog Svjetskog Rata, i kao ratne pošasti od koje smo svi trebali biti zaštićeni. Pravda za Palestinu je isuviše dugo izostala i to je ono što nas je dovelo do egzistencijalne ugroženosti koju palestinski narod danas trpi, istakao je Alhantouli.

Dodaje da ovo ne mora biti sudbina ni Palestine, ni međunarodne zajednice.

- Pravda u Palestini bi značila da je naš poredak baziran na međunarodnom pravu nadjačao nekažnjivost i dvostruke standarde. Pravda u Palestini značila bi da su sloboda, mirno rješenje i suživot odnijeli prevagu nad tlačenjem i diskriminacijom. Pravda u Palestini znači da smo podržali princip da smo jednaki, kako među ljudskim bićima, tako i među nacijama. Pravda u Palestini značila bi da je čovječanstvo pobijedilo. U vezi sa ovim, volio bih da iskoristim priliku da ponovo naglasim moju iskrenu zahvalnost za principijelnu poziciju Crne Gore, naveo je u govoru.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, dodaje on, nažalost, u Vitlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista, ove godine neće biti božićnih svečanosti već samo molitvi, jer Sveta zemlja oplakuje više od 7000 svoje djece i 5000 svojih žena, zajedno sa hiljadama ostalih nevinih civila.

- Molim Vas da ne tumačite moje riječi kao poruku očaja ili predaje, već kao upravo suprotno. One su poziv da nastavimo saradnju u cilju ostvarivanja pravde i postizanja mira i bezbjednosti koje su neotuđivo pravo svih ljudi, bez obzira na to gdje se oni nalaze. Ovo je vrijeme u kojem moramo stajati ujedinjeni u svojoj humanosti, u trasiranju puta naprijed za pravedniju, mirniju i stabilniju budućnost za sve nas. Potražimo ove plemenite ciljeve zajedno u ovoj Novoj godini, kazao je Alhantouli.

On je čestitao Ivanoviću na imenovanju i poželio mu uspjeh u uvođenju diplomatski aktivne Crne Gore u regionalne i međunarodne diplomatske tokove.

- Na kraju, želim da uputim Vašim ekselencijama, Vašim porodicama i voljenima moje iskrene i najbolje želje za dolazeću godinu, poručio je prisutnima na prijemu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:11