/ - FOTO: CBCG - SA SASTANKA
22/02/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Rumunije: Podržavamo Crnu Goru na polju njenog usaglašavanja sa politikom i praksama EU

Guvernerka je zahvalila ambasadoru na spremnosti da rumunske institucije podijele sa Crnom Gorom svoja iskustva i izrazila očekivanje da će saradnja centralnih banaka Crne Gore i Rumunije dati poseban pečat procesu pretpristupnih pregovora

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Viorel Ardeleanu posjetio je danas Centralnu banku Crne Gore gdje se sastao sa guvernerkom  Irenom Radović, u kom razgovoru je o pretpristupnim pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom, Ardeleanu  naglasio da Rumunija podržava Crnu Goru na polju njenog usaglašavanja sa politikom i praksama EU.

Guvernerka Radović je upoznala ambasadora sa aktuelnim trendovima koji karakterišu finansijski sistem Crne Gore, ističući da su svi parametri bankarskog sektora na agregatnom nivou pozitivni. Guvernerka je istakla i da je MMF, tokom svoje nedavne posjete Crnoj Gori, potvrdio da je bankarski sistem zdrav i stabilan i prepoznao snažan angažman CBCG na planu očuvanja i daljeg jačanja finansijske stabilnosti.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja Centralne banke Crne Gore i Narodne banke Rumunije uspješna i plodonosna. Narodna banka Rumunije je jedna od partnerskih banaka Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) angažovanih u IPA projektu čiji je korisnik CBCG. Pomenuti projekat usmjeren je na jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u ESCB. Saradnja nacionalnih banaka Crne Gore i Rumunije ostvaruje se i kroz članstvo u Belgijsko-holandskoj konstituenci u MMF-u.

- Vjerujem da, uz punu mobilizaciju raspoloživih kapaciteta i aktivan angažman svih institucija, Crna Gora može ostvariti značajan napredak na EU putu u kratkom vremenskom periodu, u čemu imate našu punu podršku - saopštio je ambasador Ardeleanu. Ambasador je posebno naglasio da CBCG, kao institucija koja rukovodi pregovaračkim poglavljima 4, 9 i 17 i aktivno učestvuje u radu više radnih grupa za ostala poglavlja, ima veoma važnu ulogu u ovom procesu.

Guvernerka je zahvalila ambasadoru na spremnosti da rumunske institucije podijele sa Crnom Gorom svoja iskustva i izrazila očekivanje da će saradnja centralnih banaka Crne Gore i Rumunije dati poseban pečat procesu pretpristupnih pregovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:32